Sport

2015.06.16. 17:30

Felemás érzések - Zsótér hiányérzettel tért haza az U20-as vb-ről

Az U20-as labdarúgó világbajnokság elődöntőit rendezik Új-Zélandon, ahonnan a magyar válogatott két felcsúti legénnyel a soraiban a legjobb 16 között búcsúzott.

Ferencz Balázs

Sallai Roland a nemzeti együttes legfiatalabb tagjaként képviselte a Puskás Akadémia FC-t az új-zélandi U20-as világbajnokságon, de nem volt egyedül Felcsútról, Zsótér Donát is fontos szerepet vállalt a Bernd Storck irányította utánpótlás-válogatottban. A magyar csapat Brazília és Nigéria mögött, Észak-Koreát megelőzve csoportharmadikként jutott tovább, Szerbia ellen egy 120 percig tartó összecsapáson alulmaradt, és kiesett a vb-ről.

Zsótér Donát az U20-as válogatott fontos tagja volt a vb-n (Fotó: FIFA/Getty Images)

– Helyt álltunk, a világbajnokság előtt mindenki aláírta volna a továbbjutást, mert rettentő nehéz csoportban szerepeltünk. – értékelt Zsótér Donát, a Puskás Akadémia FC válogatott fiatalja. – Nagy teljesítmény volt a továbbjutás, de maradt bennem hiányérzet. A 91. percben és a 118. percben gólt kapni nagyon fájó. „Fekete folt” a szerbek elleni mérkőzés, de nem csak számomra, szerintem a többiek életében is, mert nem tudhatjuk, hogy egyáltalán lesz-e lehetőségünk újra világbajnokságon játszani, meg tudjuk-e még mutatni magunkat, és a hazánkért harcolni. Mindenki a maximumot hozta ki magából, és mindenki kitette a pályára a szívét és a lelkét.

– Remekül indult a vb, Észak-Korea ellen 5-1-re nyert a csapat, ráadásul két gólpasszt is adott.

– Nagyon jó érzés, hogy hozzá tudtam járulni a csapat kiváló teljesítményéhez. A második mérkőzésen, a brazilok miatt taktikai okok miatt voltam csere, más játékot játszottunk, de a korai, buta kiállítás sajnos keresztülhúzta a számításainkat. Nigéria ellen nagyon szerettünk volna nyerni, sokan azt gondolhatják, hogy taktikáztunk azzal, hogy elkerüljük a németeket, de szó sem volt erről.

– Melyik volt a legnehezebb összecsapás?

– Egyértelműen a szerbek elleni. Sokat kivett belőlünk az utazás, abban a városban játszottunk, ahol a szerbek a csoportmeccseket vívták. A szerbek ellen mindig presztízsmeccset játszunk.

– Mik voltak azok a kulcspillanatok, melyekből meríteni, tanulni tud a pályafutása során, ami más volt, mint amit eddig megszokott?

– A játék ritmusa, és a jó döntések fontossága, az erős koncentráció volt meghatározó a világbajnokságon. A hazai bajnoki mérkőzéseken igyekszem minden idegszálammal összpontosítani, de a vébén jobban megkívánta a játék és a szituáció, hogy kettőzött erővel koncentráljunk. Szerbia ellen végig játszottam ugyan a 120 percet, de az utolsó fél órában alig bírtam mozogni, miután ráestem a gerincemre. Nem volt már lehetőségünk cserélni, ezért muszáj volt végig a pályán maradnom. A röntgen nem mutatott ki csigolyatörést, vagy repedést. Három-négy csigolyám zúzódott, és meghúzódott a gerincem melletti izom. Ettől függetlenül szerdán Ausztriába utazom, 16 napig a Puskás Akadémia edzőtáborában leszek.

Zsótér Donátnak június 30.-ig szól a kölcsönszerződése a Puskás Akadémia FC kötelékében, de még nem tudja, hogy hol folytatja.

– 2017 nyaráig szól a szerződésem a Videotonnal, velük még nem beszéltem. Kaptam ajánlatokat, de még nem ismerem a jövőt, az biztos, hogy a Puskás edzője, Robert Jarni is szeretne munka közben megnézni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!