Sport

2017.01.09. 15:55

Hatalmas megtiszteltetés

Pápa - A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) immár 59. alkalommal a magyar sport hagyományaihoz és ambícióihoz méltó ünnepségen igyekszik díjazni a hazai sportélet legkiválóbbjait.

Haraszti Gábor

Az Év Sportolója Gálán összesen kilenc kategóriában - az év férfi és női sportolója, csapata, edzője, labdarúgója, valamint a fogyatékossportban az év női és férfi sportolója, csapata, fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője - adhatták le szavazataikat az újságírók. Az elnökség minden kategóriában tízes jelöltlistát állított össze, melyet a csúcsot jelentő 370 voks alapján háromra szűkített. A szavazatok alapján az év fogyatékos csapatának jelöltjei között a IX. szervátültetettek és művesekezeltek Európa-bajnokságán első helyezést szerzett férfi szervátültetett 4×100 méteres atlétaváltó is helyet kapott.

A csapatot Jánka Sándor, Velkey-Guth Ádám és Zilaj Csaba mellett a pápai atléta, Gelencsér Róbert is erősítette. Róbert nem először szerepel az elismerés várományosai között, hiszen 2016-ban Az év férfi fogyatékos sportolója-díjra jelölték, melyet végül nagy fölénnyel meg is kapott. A Pápa Város Díszoklevelével kitüntetett sportoló életében a mozgás és a sport mindig előkelőhelyen szerepelt. A sportoló 13 évesen vesemedence-gyulladást kapott, majd jó néhány év után, már felnőttként szervátültetésre szorult. Bár többször eltiltották a komoly megterhelést jelentő mozgásformáktól, a sportról soha nem mondott le.

Gelencsér Róbert, a pápai sportember már számos érmet és elismerést tudhat magáénak
Fotó: Molnár Tímea

A műtét után töretlen kitartással és lelkesedéssel vetette bele magát a sportba. Felkereste a sorstársakat, felvette a kapcsolatot a veseátültetettekkel, kipróbálta magát az atlétikában, s egyre nagyobb sikereket ért el. Gelencsér Róbert számos érmet tudhat magáénak, 2013-ban a Dél-afrikai Köztársaságban tartott versenyen 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint a 4x400 méteres váltóban is első helyezést ért el. 2015-ben Argentínában a szervátültetettek 20. alkalommal megrendezett világjátékán hét érmet - köztük négy aranyat - akasztottak a nyakába, amiért a világesemény legeredményesebb sportolója különdíját is megkapta. Legutóbb pedig a finnországi Európa-bajnokságon négy arany- és két ezüstéremmel járult hozzá a magyar csapat sikeréhez, többek között a váltóval is
aranyérmes lett.

- Már a jelölés is óriási megtiszteltetés - vélekedett az atléta. Váratlanul ért minket, hiszen arra számítottunk, hogy az idei olimpia miatt kizárólag paralimpiai csapat lehet a legjobb három között. Nagyon erős a mezőny, mellettünk a női kerekes székes vívócsapat és a férfi paraasztalitenisz-válogatott is megkaphatja a díjat, megmondom őszintén, nem hiszem, hogy mi nyerünk, de már az is óriási dolog, hogy bekerülhettünk a legjobb háromba. Természetesen ott leszünk a Nemzeti Színházban, és büszkén képviseljük majd a szervátültetett sportolókat.

A január 12-én 19.30-kor kezdődő M4 Sport - Az Év Sportolója Gálát a sportcsatorna 19 órától közvetíti.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!