cannabis
#Drog, cigi, alkohol

A tinik nyugtatóként használják a Cannabist? Helytelen megoldás!

2011.01.27.
1 perces olvasási idő

Amikor a szokásos gyógymódok befuccsolnak, néhány tini a droghoz, pontosabban a Cannabishoz fordul. Egy napjainkban felszínre került kutatásból ugyanis kiderült, hogy az amerikai tinik nagy része azért szívja a Cannabist, hogy „megnyugodjon, meggyógyuljon”, nem pedig azért, hogy egész este partizzon.

Joan Bottorff - aki az egyik kezdeményezője volt ennek a kutatásnak - 63 Cannabist használó fiatallal készített mélyreható interjút. Ezek közül a fiatalok közül 20 állította, hogy a cannabist azért szívta, hogy megnyugodjon vagy, hogy orvosolja egészségügyi problémáit. Érdekes...

Stressz és depresszió ellen?

„A fiatalok egy része csak a marihuánát tartja az egyetlen "gyógymódnak”, mikor már úgy érzik, a sokszori orvosi kezelés nem hat.

A leggyakoribb betegségek, melyek droghasználtra késztetik a fiatalokat az eddigi tanulmányok szerint érzelmi jellegűek. Stressz, túlzott szorongás, depresszió. De mindezek mellett kiválthatja a szerhez nyúlást alváshiány, koncentrációs zavar vagy fizikai fájdalom is.

Elhúzódó gyógyszerezés kontra azonnali hatás

A tinik az egészségügyi ellátást egyenesen szörnyűnek és kiábrándítónak találják. Több fiatal számolt be arról, hogy amikor felírtak nekik különféle gyógyszereket, például Ritalint, Prozacot vagy alvást elősegítő tablettákat, egy idő után abbahagyták szedésüket, ugyanis nem értették mivel lesz ezzel nekik jobb.

Emellett szedésük sokszor teljesen haszontalannak bizonyult. Ezeknek a fiataloknak a drog nem azért kellett, hogy nagyobbat bulizzanak, hogy pörögjenek, egyszerűen csak normális életet szerettek volna élni.

Bár nagyon éles a kontraszt, de egyértelmű a kapcsolat a hosszú hónapokig elhúzódó gyógyszerezés és a droghoz fordulás között. A cannabis pillanatnyi megnyugvást eredményez, és ezeknek a fiataloknak már ez is éppen elég. Nyilvánvalóan nem kell ecsetelni a cannabis káros hatásait, de erre a következő választ adta az egyik volt függő: „Természetesen káros a szervezetedre, de ugyanúgy minden más, mint például a McDonald’s.”

Hát, sajnos használható megoldás még nem született erre a problémára, de egyet leszögezhetünk: nem a Cannabis az! Lehet mutogatni sok mindenre, hogy ki a hibás, de ez nem adja majd vissza később az egészséged!

(Cs. B.)