nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
4-8 évet is kaphatnak
Megtalálták az érsekújvári magyar- és zsidóellenes falfeliratok szerzőit

A szlovák rendőrség megtalálta a tíz napja Érsekújváron megjelent magyar- és zsidóellenes falfeliratok szerzőit – közölte a keddi pozsonyi sajtó.

MTI | 2011. május 18.
|  

A több utcában megjelent feliratok felmázolásával két helyi lakost, egy 33 éves és egy 28 éves férfit gyanúsítanak. Renáta Cuháková, a Nyitra megyei rendőrkapitányság szóvivője közölte, hogy a két férfit fasiszta eszmék terjesztésével és más nemzetek elleni uszítással vádolják, tettükért négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik őket.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) egy hete feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen az érsekújvári járási ügyészségen a nemzetgyalázó feliratok ügyében. A párt szerint „nem véletlen a hely és az időzítés, hiszen a közelgő népszámlálás alkalmával éppen Érsekújváron alakulhat ki olyan helyzet, melynek következtében az ottani magyarság részaránya a 20 százalékos küszöb alá szorulhat”. Az MKP a tettesek személyének kiderítését üdvözölte.

Az MKP elítélte és intoleráns megnyilvánulásnak tekintette az érsekújvári incidenst. Ugyanakkor bátorságra és elszántságra szólította fel nemcsak az érsekújváriakat, „hanem nemzeti közösségünk valamennyi tagját, hogy a provokációk ellenére is büszkén vállalják anyanyelvüket, nemzetiségüket és vallási hovatartozásukat” – állt az MKP korábbi közleményében.

Alig két hete magyarellenes óriásplakátokat helyeztetett el Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az óriásplakátokon öles betűkkel hirdetik szlovákul: „Nebudme doma cudzincami!”, ami magyarul azt jelenti, hogy „Hazánkban ne legyünk idegenek!”. A főfelirat alatt ez olvasható: „Nechceme zit vo Felvidéku!”, azaz „Nem akarunk a Felvidéken élni!”.

Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, hogy írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban. Eddig mintegy 70 ezer aláírás gyűlt össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X