|

Dél közelében gyülekeznek az észak-koreai légpárnások

Phenjan azon szándéka, miszerint 130-ra becsült légpárnás hajóinak mintegy felét egy, a dél-koreai határ közelében létesítendő bázison állomásoztassa nem új hír, hiszen korábban már szárnyra keltek hírek az építkezések megkezdéséről. Az ezzel kapcsolatos fejlemények azonban még frissek: a napokban dél-koreai illetékesek azt nyilatkozták, hogy az észak-koreaiak az utolsó simításokat végzik a Koampo mellett létesített bázison és a hónap folyamán várhatóan megkezdődik a légpárnás hajók egy részének áttelepítése.

Koampo

Koampo és a veszélyeztetett szigetek | Forrás: Japan Security Watch blog ,

A dél-koreai közlések szerint felderítésük alapján az északiak mintegy 60 hangárszerű, megerősített állást építettek a Baengnyeong-szigettől mintegy 50-60 kilométernyire fekvő bázison. Ami már csak azért is kellemetlen Szöul számára, mert az észak-koreai különleges erők tagjai így cirka 1 óra alatt megérkezhetnek a térségbe – méghozzá elég sokan.

Mert bár ugyan a Kongbang-osztályú légpárnásokról nem sok adat áll rendelkezésre, az azért valószínűsíthető, hogy változattól függően 35-55 katona szállítására alkalmasak, ami alsó hangon legalább 2 100 katona relatíve gyors átdobását teszi lehetővé. Már persze ha partot tudnak érni ezen hajók…

Kongbang-osztályú légpárnás

Kongbang-osztályú légpárnás – ismertelen változat ,

Egyes dél-koreai források az alábbi forgatókönyvet vizionálják: egy Holdtalan éjszakán az észak-koreai tüzérség meglepetésszerűen tüzet nyit a szigetre, majd az ellehetetlenített helyi erőkön rajtaüt a légpárnásokon érkező észak-koreai erő, mely kényelmesen átért, mire a messzebb lévő dél-koreai bázisról megérkeznek a csapásmérő gépek.

Kongbang-osztályú légpárnás

Kongbang-osztályú légpárnás – szintén ismeretlen változat ,

Tegyük hozzá, hogy persze Szöul sem kívánja egy ehhez hasonló esemény bekövetkeztét tétlenül várni, egy, a Kongbangok közti potenciális hentelés véghezvitelét biztos, ami biztos alapon elkezdik előkészíteni. A jelenlegi információk alapján első körben ez mindössze a szárazföldi erők felfegyverzett MD-500-as helikoptereiben merül ki, ám a későbbiekben AH-1 Cobra, illetve a légierő részéről a KA-1 kiképző és könnyű csapásmérő gépek is a térségbe érkeznek majd.

Melyek elképzelhető, hogy egy nagyobb és gyorsabb légpárnás járművel is szemben állnak majd, hiszen 2007-ben olyan hírek láttak napvilágot, miszerint Észak-Korea egy mintegy 38 méter hosszú, 12 méter széles, és akár 90 km/h sebesség elérésére képes légpárnást fejlesztett ki. Mely sebességgel egyébként továbbra is elmarad az orosz és amerikai, illetve kínai megoldásoktól.

14 hozzászólás “Dél közelében gyülekeznek az észak-koreai légpárnások”

  1. Eddig miért nem arrafele voltak, olyan sok más ellenségük nincs a hatótávukon belül. Egy ilyet parti tüzérséggel, hajóval vagy levegőből azért elég könnyű lehentelni, nem? Kb. csak a viszonylag nagy sebesség védheti, meg talán valami Strela szintű cucc meg egy fedélzeti gépágyú.

  2. Star Trek

    1978-ban Kim Ir Szen észak-koreai vezető elrendelte, hogy a hadsereg alapításának ünnepét helyezzék át február 8-ról április 25-re, mivel állítólag 1932-ben azon a napon jött létre a japánellenes gerillahadsereg a Japán által megszállt Koreában.

    báj:wikipédia

  3. Úgy gondolom a délieknek már mindenük ki va az északiakkal, s bizonyára viszket már a tenyerük. Nem is értem, hogy ők miért nem csináltak már atomot, elvégre északnak van. Mindenesetre ezekkel a légpárnásokkal nem sokat érnek, ez csúpán szájtépés és semmi más. A délieknek ez csúpán agyag galamb lövészet lenne.

  4. Takacs Istvan

    Azért ilyenből mind a 60-65-öt leszedni, miközben egy óra alatt átszáguldanak Dél-Koreába, komoly felkészülést igénylő skeet lenne. Vízen, sötétben, hullámok közt, nehezen azonosíthatóan, elektronikai és ezer más zavarással, mindenféle mókás népi tengeralattjáró támogatásával, önkéntes ladikok, halászbárkák, egyéb csalik bevetésével, az egész demarkációs vonal menti zóna lövetésével – csöves, rakétás eszközök ezrei, 100 métertől 10-15 kilométerig, és azon túl egészen Japánig! -, kitapintható törekvéssel a gyors eszkalációra, (minimum) Kína bevonására, atomkockázattal…

    És valószínű ezek a légpárnások csak az első hullám – ha nulladiknak vesszük az észak-koreai vízi aknákat, időzített és távirányítású eszközöket, a dél-koreai partokon, katonai létesítmények körül települt (öngyilkos akciókra is felkészített) ügynököket, diverzánscsoportokat. Aztán ott van a második-harmadik…

    Elhiszem, hogy Észak-Korea viccnek tűnik, de nézzék: Iraknak már nem is volt hadserege, amikor még ezerszám haltak meg az Egyesült Államok és szövetségesei katonái, zuhantak le a high-tech eszközei, robbantak fel a puccos páncélosai – pár papucsos-kalasnyikovos önkéntes miatt, éveken keresztül, máig.