Dínólábnyom-rengeteget fedeztek fel

Vágólapra másolva!
A dinoszauruszok táncterének nevezték el amerikai geológusok azt a frissen feltárt területet, ahol eddig soha nem látott sűrűségben találtak dinoszaurusz-nyomokat.
Vágólapra másolva!

Az Arizona és Utah állam határa mentén elterülő 3000 négyzetméteres területen ezernél több lábnyomot hagytak hátra a 190 millió évvel ezelőtt élt őshüllők.

Azokban az időkben a mai amerikai kontinens a hatalmas Pangaea szuperkontiens része volt. A mai Egyesült Államok nyugati részén - Utah, Wyoming, Colorado, Új-Mexikó, Arizona és Nevada államot lefedve - nagy területeket foglalt el a sivatag, a szélfútta homokdűnék között a menedéket aprócska oázisok kínálták. Ezek az oázisok, mint a most feltárt is, a dinoszauruszok tömegeit vonzották, így a lelőhelyen akad olyan hely, ahol közel egy négyzetméternyi területen tucatnyi lábnyomot fedeztek fel. A kutatók négy különféle faj nyomát azonosították, ám az egyes fajokat még nem határozták meg. Némely lábnyom szélessége eléri a 40 centimétert: a kőzeten a három lábujj és a sarokcsont lenyomata látszik. A többi lábnyom azonban kisebb és inkább kör alakú.

Forrás: University of Utah/Roger Seiler

Ajánlat: Elkészült a dinoszauruszok szupertörzsfája

"E lábnyomok segítségével megérthetjük, miként élhettek meg a dinoszauruszok ily barátságtalan környezetben. Előfordulhat azonban, hogy a terület mégsem volt oly kietlen, mint hisszük" - vélekedik Marjorie Chan, a Utahi Egyetem geológusprofesszora, a feltárást végző kutatócsoport tagja. Winston Seiler kutató szerint, aki szintén részt vett a vizsgálatokban, a helyszín népszerű találkozóhely lehetett a dinoszauruszok számára, ahol a kifejlett egyedek és a kölykeik egybegyűltek, vízhez jutottak és felfrissülhettek a sivatagi hőségben.

Forrás: Forrás: University of Utah/Roger Seiler

Ajánlat: Az első dinoszaurusz-lábnyomok az Arab-félszigeten