szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ első, genetikailag módosított emberi embrióját hozták létre a New York-i Cornell Egyetemen, adta hírül a Times Online. Az embriót öt nap után azonban el kellett pusztítani, a kutatócsoportnak ugyanis nem volt engedélye ahhoz, hogy további kísérleteket végezhessen rajta.


A Nikica Zaninovic által vezetett kutatócsoport egy vírus segítségével juttatott gént - zölden fluoreszkáló proteint - egy mesterséges megtermékenyítés során visszamaradt embrióba, céljuk ezzel az volt, hogy a sejtfejlődés és a betegségek kialakulásának kezdeti szakaszát figyelhessék meg. A kutatók szerint további teszteket kellett volna végezni ahhoz, hogy megbizonyosodhassanak, tényleg genetikai módosult embriót vizsgálnak-e, de a Cornellnek nem volt engedélye arra, hogy tovább tarthassa életben a magzatot.

Az embrióhoz hozzáadott extra gének a szervezet minden sejtjére hatással vannak, a kialakuló tulajdonságok pedig továbböröklődnek a következő generációkban. A génmódosítás technológiáját így fel lehetne arra használni, hogy a kutatók "kijavíthassák" a betegségeket okozó géneket, ezzel gyakorlatilag fel lehetne számolni a vérzékenységgel vagy akár a rákkal is. Elméletileg az összes eddig azonosított gén bármelyikét "hozzá lehetne adni" az embriókhoz, az etikai normákkal foglalkozó szakemberek azonban azt is hozzáteszik: ezen módszerrel a magasságot, hajszínt, de akár még az intelligenciát is módosítani lehet.

A genetikai módosítások jogi szabályozásáért felelős HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority) szervezet véleménye szerint az ilyen kísérletek erős reakciókat válthatnak ki a közvéleményben és az etikai bizottságokban egyaránt. Angliában például még nem is alakították ki az ilyen orvosi procedúrák jogi hátterét: az embriológiai törvény vitatása jelenleg is tart, ennek jelen verziójában az olvasható, hogy a génmódosított embriókat csak kutatási célra lehet felhasználni és nem lehet őket elhelyezni az anyaméhben. Dr. David King, az angol Human Genetics Alrt szervezet igazgatója mindeközben azt nyilatkozta a Times Online-nak, hogy a képviselők alig tudnak arról, hogy a kormány legalizálni akarja a génmódosított embriók kísérleti felhasználását, az etikai normákkal foglalkozó szakértők pedig attól is tartanak: a kezdetben szigorú törvénykezések sokban lazulhatnak az elkövetkező években.

MTI Tech

Rasszista kijelentés miatt felfüggesztették a DNS-t feltérképező tudóst

Felfüggesztette James Watson orvosi Nobel-díjas amerikai genetikust vezetői tisztségéből a New York-i Cold Spring Harbor laboratórium igazgató tanácsa, miután a professzor felháborodást váltott ki minapi lapnyilatkozatával, amely szerint az afrikai feketék "kevésbé értelmesek", mint a fehérek.

MTI Plázs

Új módszer az embrionális őssejtek létrehozására

Emberi petesejtekből megtermékenyítés nélkül, stimulációval hoztak létre előembriókat, amelyekből gyógyításra alkalmas őssejteket nyertek ki - olvasható a Cloning and Stem Cells című szakfolyóirat internetes kiadásában.

ISSN Tech

Embrió, akinek két anyja van

Oscar Wilde szerint a valóság utánozza a művészetet. Van rá példa elég. Most a nyelv előzte meg a természetet. Valósággá vált egy nyelvi fordulat.