GasztroBurgonyaleves gazdagon

Burgonyaleves gazdagon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nincs benne semmi rendkívüli, viszont annál ízletesebb a krumpliból és friss zöldségekből készült leves. Ha még sosem próbáltad a burgonyás ételek ezen kategóriáját, ideje elkészítened!

Mi hús nélkül ajánljuk, de ha szívesebben ennéd hússal, kiváló zamatot ad neki a füstölt csülök, viszont akkor egy-két fűszernövénnyel – tárkonnyal vagy babérlevéllel – még meg kell toldanod az ízesítést!

Fotó: flickr.com

Mi kell hozzá?

4 átlagos méretű burgonya, 1 sárgarépa, 1 kisebb fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 1 kicsi zellergyökér (vagy egy nagyobbnak fele), 1 fél kápia vagy húsos paprika (lehetőleg piros), 1 evőkanál fehérliszt, 1 teáskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál paradicsomkrém, só.

Hogyan készítsd el?

– Először is, hámozd meg a zöldségeket.
– Tégy oda forrni egy fazékban kb. másfél, két liternyi vizet. Idő közben készítsd elő a megtisztított zöldségeket: a hagymát és a paprikát vágd apróra, a sárgarépát karikákra vagy félbevágott karikákra, végül kockázd fel a zellert, petrezselymet és a krumplikat. Ez utóbbit tedd hideg vízbe, hogy ne barnuljanak meg, míg eljön a soruk.
– Amikor főni kezd a víz, dobd bele a zöldségeket (a burgonya kivételével), és vedd lassúra a lángot. Hagyd készülődni úgy 30 percig, ezidő alatt a sárgarépák majdnem készre kell főjenek.
– Ha lejárt a 30 perc, hozzáadhatod a vízből kiszedegetett krumplit, és főzd tovább 15–20 percig.
– Ellenőrizd a burgonya állapotát egy villa segítségével. Ha úgy érzed, már készre főtt, láss hozzá a rántás elkészítéséhez: egy kisebb lábasba tégy olajat, majd töltsd rá a lisztet és a fűszerpaprikát, végül a paradicsompasztát. Keverd el az összetevőket, és hagyd egyet lobbanni, mindemellett folyamatosan kevergesd. Aztán merj ki a levesből két merőkanálnyit, és töltsd rá a rántásra. (Esetleg tehetsz egy kevéske tejet is bele, de nem kötelező.) Hagyd egy percig összefőni, majd öntsd az egészet vissza a fazékba.
– Nagyjából 3 percig még főzd a levest, és ízesítsd sóval, petrezselyemzölddel. Majd vedd le a tűzről. Tálald melegen, nagyon finom tejföllel! És ha a csípőst is kedveled, azzal is kiválóan társíthatod. Jó étvágyat!

Nehézségi fok: könnyű. Porció: 3–4 személyre. Elkészítési idő: 50 + 60 perc.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek