Hatalmas tűzgömb Kanada felett - film

Vágólapra másolva!
November 20-án fényes meteor tűnt fel Kanada felett. Az éjszakát is bevilágító jelenséget sokan figyelték meg, és film is készült róla.
Vágólapra másolva!

November 20-án éjjel Saskatchewan és Alberta területe fölött látványos meteor tűnt fel. A teleholdhoz közeli vagy annál is fényesebb meteor néhány másodpercre majdnem nappali világosságot teremtett. A fényessége alapján tűzgömbnek is nevezett jelenséget egy néhányszor 10 centiméteres objektum válthatta ki, amely bolygónk légkörében megsemmisült.

Egyelőre nem tudni, hogy természetes eredetű test okozta-e a jelenséget, vagy egy visszatérő űrszemétdarab. Bár utóbbiak valamivel lassabban lépnek be a légkörbe, mindkét esetben több kilométer/másodperces sebességgel halad az objektum a Földhöz képest. Ezért nagy a mozgási energiája, és apró mérete ellenére látványos felfénylést produkál.

Az esemény lakott terület fölött történt, ezért jó páran megfigyelték. Olyan sokan telefonáltak a rendőrségre, hogy az végül a helyi médiát kérte meg, közölje: egyelőre nem kívánnak több bejelentést fogadni, mivel munkatársaik túlterheltek.

Több video- és webkamera is rögzítette a meteort, ezek közül mutatunk be egyet. A fenti felvételen jól megfigyelhető a fényes objektum és az útja mentén maradt izzó nyomvonal. A robbanás a felhők mögött következik be, jelezve, hogy azoknál magasabban történt. Az ilyen objektumok általában több tíz kilométerrel felettünk semmisülnek meg - mint a nemrég megfigyelt kisbolygó, amely Szudán ritkán lakott területei fölött robbant fel.

A test a zuhanás közben feldarabolódott, végül egy robbanás keretében megsemmisült. Az eddig érkezett megfigyelések ellentmondásosak: egyes beszámolók szerint a jelenség haladásával, illetve felrobbanásával egyidőben hanghatás is jelentkezett. Amennyiben ez igaz, a robbanásnak vagy rendkívül alacsonyan kellett volna történnie (ami valószínűtlen), vagy a hanghatásnak fénysebességgel kellett volna terjednie (ami nem lehetséges).

Egy magyarázat mégis elképzelhető arra, hogy a meteorral egy időben jelentkezzen a hanghatás - ezt nevezik elektrofonikus jelenségnek. Ekkor elektromágneses sugárzás formájában érkezik a hatás a megfigyelőhöz, amely a környezetében lévő tárgyakkal kölcsönhatva generál hangot. Egyes kísérletek alapján az alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámokat az emberi agy hanghatásként is észlelheti, ami szintén magyarázhatja a furcsa megfigyelést.