szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy fluoreszcens festékek és felületek gyártására specializálódott amerikai cég szabadalmi kérvényt adott be egy olyan anyagra, amely akár másfél évtizeden át képes kibocsátani fényt. Az új fejlesztés segítségével akár dollármilliárdokat takaríthatunk meg világszerte.

A GlowPaint nevű vállalat által szabadalmaztatni kívánt Litroenergy nevű anyag a cég weboldala szerint működik hidegben és melegben egyaránt, ellenáll 2,5 tonnányi tömegnek, s tetszőleges formába fröccsönthető, illetve festékhez adagolva felvihető bármilyen felületre, szinte akármilyen színben. A Litroenergy alkalmazási területének a biztonsági világítást és a figyelemfelkeltő táblák, jelzések festését tartják. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz egészségre ártalmas vegyületeket, s emellett teljes élettartama alatt egyszer sem igényli az újratöltést, sem elektromos forrásból, sem napenergiából.

A fluoreszcens anyag festékbe is keverhető, s szinte bárhogy felhasználható
© AP

A szabadalom leírása szerint a Litroenergy üveg, illetve polimer mikrogömbökből áll, amelyek fénykibocsátó foszfor és radioaktív gáz részecskéit tartalmazzák. A gázból kiszakadó béta részecskék gerjesztik a foszfort, s így a mikrogömbök fényt bocsátanak ki. A szabadalom hangsúlyozza, hogy a radioaktív gáz nem képes kijutni a külvilágba, így nem jelent sugárveszélyt, illetve az egyes gömböcskék mérete miatt, ha ez valamilyen okból be is következik, olyan kis mértékben tartalmazza a gázt, hogy az nem minősül egészségügyi kockázatnak. További előnye az új anyagnak, hogy a gáz teljesen körbeveszi a foszforrészecskéket, így a Litroenergy-vel kezelt felület száz százalékban képes a fénykibocsátásra.
Bari Máriusz Tech

Megállították a fényt, nőhet a memória

Fényt lassítottak le és ejtettek csapdába a University of Surrey által kidolgozott módszer segítségével. A technológiával nem csak a számítógépek memóriakapacitását, hanem a világháló sebességét is meg lehetne növelni.

Bari Máriusz Tech

Fényből hangot, hangból fényt

Fényből hangot, majd abból megint fényt állítottak elő a Duke és a Rochester University kutatói: a meglepő kísérlet többek között jelentősen felgyorsíthatja a jövő optikai alapú számítógépes hálózatait.