Kultúra

2014.03.10. 14:56

Családi egyetértés

A celebség a hazai televíziózásban önmagát szaporítja, az elkopottakat, kiöregedőket követik az újabbak.

Kellei György

Mesterségesen megtermékenyített, virulens fajta, olyanok, mint a folyamatosan támadó fertőzőbetegségek. Ellenszérum azonban létezik – nem kell nézni őket. Így aztán hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy kihaltak. Ez legfeljebb egy-egy őstulokra érvényes, de utódaik csőstül masíroznak. Az RTL Klub új, esti vetélkedőjébe is belopódznak, és hozzák a családtagjaikat meg a barátnőiket, haverjaikat. A Négyen négy ellen – A családi játszma ugyanis ilyen társasjáték. Persze senki ne számítson nívós összejövetelekre, magvas feladványokon gyötrődő értelmes tekintetekre, itt az egyszerű emberek gondolatai tükröződnek.

A családtagok a sztárfőnök koordinálásával ezeket közvetítik megoldásaikban. A száz embernek feltett azonos kérdésekre adott leggyakoribb válaszokat kell eltalálni különböző értékű pontokért. Az ész, a műveltség teljesen mellékes, sőt, ártalmára van a milliókat ígérő játéknak. Öt adás győztes családja tizenötöt vághat zsebre, ha tartósan mások gyakorlatias fejével mérlegeli a feleleteket. Az „agytörő” kérdések banálisak. Például: hogyan viselkedik egy macska, melyik az a hely, ahol nem szólnak rád, ha sikítasz, mit teszel a horkoló párod ellen, otthon hova rejted a pénzt, milyen foglalkozások végződnek „ész”-re? Én mindeddig Tóth Gabi, Puskás Peti, Nagy Feró és hozzátartozóik alakítását láttam, a bájgúnaras manírokat felvevő, megújulásra már képtelen Sebestyén Balázs műsorvezetésével. Semmi cécó, se hideg, se meleg hangulat, Tóth Gabi kényszeredett magánfesztiválja – ugrabugrálása, hadonászása és vihogása – sem kavart hullámokat, az eleganciát mellőző párbaj a legnagyobb családi egyetértésben zajlott. Márpedig az unalmas és egysíkú, a háztartási dialógusokkal manipuláló nyilvános játszmáknak soha nincs sok értelmük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!