Lóerő

2014.03.06. 20:40

Száguldó kórház az úton

Új mentőautók szolgálatba állításával ünnepli a Mercedes és az OMSZ negyvenéves együttműködését, a legújabb autók egyike Velencére kerül majd.

Miskei Anita

A jubileum alkalmából a zsámbéki Drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központ területén, sajtótájékoztató keretében mutatták be az új, sárga színű MB Sprinter 316 CDI mentőautókat .A február végétől szolgálatba állt Sprinterek között megtalálhatóak a leggyakrabban használt mentőgépkocsik és az átfogóan felszerelt, már sebészi beavatkozásra is alkalmas eset- és rohamkocsik is.Nem újdonságként szerepelnek a Mercedesek a mentők flottájában. Az első autó Mercedes 208-as vagyis a Bengáli éppen negyven éve kezdett szolgálni a magyar utakon. Klupács Péter, a székesfehérvári mentőállomás gépkocsivezetője is jól ismeri a német márka típusait. csaknem 25 éves szolgálati ideje alatt vezetett is néhányat a Sprinterek generációi közül. A gépkocsivezetőtől arról érdeklődtünk, milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy mentőautónak?

– Az első és legfontosabb a biztonság, az autó meg kell, hogy védje a rajta dolgozó legénységet és a szállított beteget egyaránt. Azt hiszem, kollégáim nevében is mondhatom, hogy a Mercedesek igazán jó mentőautók, szerethető járművek. Szeretünk velük dolgozni.A legújabb fejlesztések már sokkal jobban szolgálják egyik legfontosabb célunkat, hogy a beteget minél gyorsabban és minél nagyobb biztonságban juttasuk megfelelő ellátáshoz. A mai modellek már úgy vannak kialakítva, hogy egy esetleges baleset során megfelelő védelmet nyújtanak, a betegnek és a mentő személyzetnek is, a biztonság technikai eszközök megakadályozzák, hogy sérüléseket szenvedjenek.

A másik nagyon fontos tényező, amit nyugodt szívvel állíthatok, ma Magyarországon olyan magas szintű a mentőautók és eset- vagy roham kocsik felszerelése, hogy azokkal minden szükséges beavatkozást végre tudunk hajtani, legyen szó belgyógyászati diagnosztikáról, vagy akár baleseti beavatkozásról. Fontos azonban, hogy nem csak jó műszaki paraméterekkel kell rendelkezni a mentőautóknak ahhoz, hogy biztonságban és gyorsan célba érjenek, elengedhetetlen feltétel, hogy a forgalom többi szereplője ezt lehetővé tegye. Nem lehet elégszer elmondani, és kérni az autósokat, legyenek körültekintőek, Az a tapasztalutunk, hogy még nem szokták meg az emberek, az amúgy sokkal feltűnőbb jelzésű és színű új sárga mentőautókat. Sokszor, mintha egy forgalmi szituációban a hangos sziréna hallatán talán még mindig a fehér mentőket keresnék és meglepődnek, amikor hirtelen előttük vagy mellettük terem a semmiből egy sokkal fürgébb, gyorsabb sárga mentőautó. Fontos, hogy ilyenkor az autósok ne versenyezzenek velünk, inkább tegyék lehetővé a minél könnyebb továbbjutásunkat, még akkor is, ha nem száguldozunk, hanem szirénázva, lassan óvatosan haladunk, hiszen gyakran ezt követeli meg tőlünk a szállított betegek súlyos állapota.

Címkék#mentőautó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!