Lóerő

2014.03.05. 16:25

Tavaszi karbantartás - Tegyük tisztába gépkocsinkat

Közeledik a tél vége, nem csak otthonunkat, autónkat is ápolni, takarítani kell. Szabaduljunk meg a makacs téli szennyeződésektől, melyek észrevétlenül költöztek be az utastérbe.

Miskei Anita

Bár az idei tél enyhe volt, túl sok latyak, vagy hólé nem okozott kellemetlenséget, azért érdemes egy alapos autóápolással indítani a márciusi tavaszt. Ahogy otthonunk, úgy autónk is igényli a törődést, hiszen a szennyeződések észrevétlenül bújnak meg a résekben, autónk belsejében. A kasznit és a belsőt is érdemes alaposan kitakarítani, esetleg egy autókozmetikára bízni az aprólékos munkát. Érdemes egy alapos külső mosással kezdeni a karbantartást - hívta fel a figyelmet Szabó József Dávid szakember.

A gépkocsi külleme legyen szép mindannyian erre vágyunk , de a törődést tavasszal kezdjük az autó alsó részénél. Az alváz, a kerékjáratok, a kipufogórendszer és a futómű alkatrészei is fontosak, ezekről a lehető legalaposabban le kell mosni az utak síkosságmentesítéséhez használt sót, kavicszúzalékot, homokot, egyéb megtapadó koszt. Ezt a legcélravezetőbb egy nagynyomású kézi mosóval leöblíteni, hiszen az erős vízsugár olyan helyekről is leviszi a szennyeződést, lerakódást, melyhez másként nem is férünk hozzá. Ügyeljünk arra, hogy a legeldugottabb pontokra, a fékdobokhoz, féktárcsákhoz, padló és küszöblemezekhez is eljusson a víz. A mosást követően tovább csinosíthatjuk autónk külsejét, ápoló viasszal bekenhetjük a felületét, amit puha ronggyal eloszlatva a kaszni egészén fényesre polírozhatjuk a gépet. Így nem csak csillogóbb lesz a felülete, de a lerakódott szennyeződéseket, madárürüléket, felvert aszfaltszemcséket is eltávolíthatjuk. Ráadásul a művelette mely alig fél óra alatt végezhetünk, autónk színét is ápoljuk, óvjuk az erős napfénytől.

Ha végeztünk a külsővel, jöhet a többi. A motortér mosását bízzuk szakemberre, különösen ha még hideg az idő. Egy rossz mozdulattal, bemosással nagyobb kárt csinálhatunk. Az erős sugárban érkező víz ugyanis könnyedén bejuthat a kocsi elektromos rendszerébe.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!