Lóerő

2014.02.27. 15:10

A kütyüket is ismerni kel

Az innováció, a technikai fejlődés az autóiparban fontos szerepet tölt be. A gyártók célja, hogy egyre biztonságosabb, komfortosabb autókat építsenek, melyek úgy szolgálják ki a vezetőt, hogy akár az autó irodaként is funkcionálhasson. Mindemellett a környezetbarát modellek kifejlesztése is cél.

Miskei Anita

A technikai eszközök folyamatos fejlődése már évek óta jelen van az autóiparban is. Egyfelől egyre biztonságosabbá teszik a járműveket: a gyártók egyre több olyan alkalmazást építenek be az autókba, amelyek jelentősen növelik az autók menetbiztonságát.

Másfelől azonban az utastérben egyre több olyan elektronikus eszköz jelenik meg, amely a vezető figyelmét elvonhatja, s akár baleset forrása is lehet hívták fel a figyelmet a biztosítók szakemberei. Ugyanakkor balesetek forrásai akkor lehetnek ezek az eszközök, ha a kezelésüket nem, vagy nem megfelelően ismeri az autó tulajdonosa. Ne nagysebességű autópályás utazás közben tanuljuk például a navigáció, vagy a beépített telefon kezelését mondták.

- A leggyakrabban a már hagyományosnak számító eszközök: az autó zenelejátszója, mobiltelefon vonja el a leggyakrabban a sofőrök figyelmét a vezetéstől. Az autósok csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy a hifiberendezés kezelése vezetés közben már vonta el a figyelmét, míg a kihangosító vagy headset nélküli mobiltelefonálást 22 százalékuk vallotta be.

Nagy Zsolt szereti autóját, de elárulta, a navigáció és a fedélzeti számítógép kezelése könnyen elvonja figyelmét a vezetéstől...


Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a GPS -készülék immár szorosan felzárkózott a mobiltelefon mögé. Az autósok 18 százaléka a címek beállítását is menet közben végzi el, ami az esetek többségében akár fél percre is elvonhatja a figyelmet a vezetéstől. Ennél is veszélyesebb gyakorlat üzenetek olvasása vagy írása, ami az okostelefonok elterjedésével nem csupán sms, hanem hosszabb lélegzetű üzenetek írását is jelentheti e mailben vagy chaten - mondta Csikós Dániel, a felmérést végző Genertel vezérigazgatója.

Fontos tudni, hogy a KRESZ nem csak a mobiltelefonálást tiltja vezetés közben, hanem minden olyan tevékenységet, amelyek a vezetéshez szükséges képességeket korlátozzák. A jogszabályi tiltás azonban önmagában nem hatékony, ha nem kíséri hatékony hatósági ellenőrzés. A megkérdezetteknek mindössze 4 százaléka állította, hogy valaha rendőr intézkedett vele szemben ilyen ok miatt. Visszatartó erő lehet ugyanakkor az is, ha egy bekövetkező balesetnél a járművezető gondatlan magatartását súlyosító körülményként veszik figyelembe.

- Figyelmetlenségből bekövetkező balesetet legtöbbször utolérés, illetve sávelhagyás okoz - magyarázta Csikós Dániel. Aki kiemelte, könnyen balesetveszélyes helyzetet teremt a sebesség jelentős ingadozása, illetve az index használatának ilyenkor nagyon gyakori elmulasztása. Hozzáfűzte, a legsúlyosabb következmény a személyi sérülés lehet, ám az egyszerű anyagi kárral járó helyzetek is súlyos problémát jelenthetnek, hiszen a saját autóban keletkezett kárt az autósok 80 százaléka saját zsebből kénytelen fizetni. Kevesebben rendelkeznek ugyanis teljes körű cascoval, vagy minicascoval, mely például törés esetén biztosít segítséget.

Csikós Dániel szerint tehát mindennél fontosabb, hogy tudjuk kezelni az autónkba beépített eszközöket. A tempomat használatának, vagy a navigációnak a beállítását ne előzés közben tanulmányozzuk.

 

A figyelmetlenség további okai lehetnek

A felméréséből kiderült, nem csak az elektronikus eszközök használata vonja el a sofőrök figyelmét a vezetéstől. Az adatok szerint a válaszadók pillanatnyi figyelmetlenségét leggyakrabban a padlóra leeső, vagy a kesztyűtartóban vagy a táskájukban lévő tárgyak utáni kutatás, illetve az étkezés okozza. Szintén igen gyakran okoz pillanatnyi figyelmetlenséget a veszekedés és a dohányzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!