Lóerő

2014.01.30. 17:15

Sportos kocsi az Ikarustól

Pázmánd - Kerkuska Csaba második alkalommal fogott bele Ikarus babakocsi restaurálásába, miután az első elkészülte után hatalmas sikert aratott. A pázmándiak között akadt olyan asszony, aki most érkező első unokáját is megkocsikáztatná a gyönyörű darabban.

Miskei Anita

 

A Kerkuska család első felújított Ikarus babakocsija, nagy sikert aratott, elkészült a második  (Fotó: Kerkuska Eszter)

Sokan talán nem is tudják, hogy a méltán híressé vált és sok országban termékeivel eljutott Ikarus gyár nem csak autóbuszokat gyártott. Az első autóbuszok elkészültéig hosszú út vezetett , melyről korábban lapunknak is mesélt Kegye Győző, aki több mint negyven évnyi munka után köszönt el a gyártól. Nem csak ő kötődik az Ikarus gyárhoz és termékeihez, sokan őriznek ma is relikviákat, vagy olyan holmikat, melyek csak porosodnak. Ilyenek többségében az Ikarus babakocsik is. Melyekről egyesek tudni vélik, hogy sok ezer darab készült, szám szerint hogy 23 ezer darab babakocsi és 5 ezer darab sport babakocsi. Miután Kerkuska Csaba olvasott a gyár eme termékeiről, felkutatott egyet az interneten. A másoknak csak ócska, megkopott holminak tűnő kicsi kocsit apró darabjaira szedte, s szépen felújította. Miután elkészült az első kocsival, többen ajánlották fel neki a padláson porosodó darabokat. Kerkuska Csaba azonban nem akart több babakocsit felújítani. Annak ellenére, hogy sok rajongót szerzett, a pázmándiak többsége ugyanis szívesen tologatná gyermekét, unokáját a babakocsiban. Csaba pedig bizonyára szívesen adja kölcsön egy kicsit. De mint tudjuk, a pázmándi férfi mindig töri valamin a fejét, így lehet, hogy még egy Ikarus babakocsit is beszerzett. Talán ez is utal arra, hogy két gyönyörű lány édesapja.

- Az általam most restaurált babakocsi nagyon sok szerkezeti elemében hasonlít nagyobb testvérére , még a kárpit varrása, mintázata is azonos. A vázát egyszerűen fából készítették - mesélte Kerkuska Csaba. Erről ugyan hiányzott az eredetiséget tanúsító Ikarus felirat, de attól még a Mátyásföldi gyár terméke. Jászfényszarun bukkantam rá és szinte teljesen hiánytalan volt. Fém részei festettek illetve krómozottak voltak eredetileg, de sajnos az idő mindkét bevonatot szinte teljesen megette. A felületi rozsdásodást azonban az egyszeri kezelés szinte teljesen eltüntette mesélte, hiszen ezen maga is meglepődött. Majd hozzátette, kárpitozása az eredetivel megegyező színben készült el, ügyeltek a varrási mintákra is, de hiszen ebben már volt gyakorlatuk. Azt is elmondta, hogy a krómozott elemek felújítását egy gyömrői üzemben végezték, a festést pedig maga Csaba oldotta meg.

A már felújított Ikarus sport babakocsit is használják majd  (Fotó: Kerkuska Csaba)

- Ezen a babakocsin lényegesen kevesebb alumínium díszítő elem van, pedig ez a sportváltozat. Ezek polírozását is házilag oldottam meg, bárki próbára teheti magát. A legfőbb problémát az apró kerekek gumi futófelületének cseréje jelentette. Végül egy polgárdi üzemben találtam megfelelő keménységű és színű profilt, ami méretre szabva és összeragasztva tökéletesen pótolta az elöregedett eredetit - mesélte Kerkuska Csaba.

A pázmándi férfi a restaurálás menetét számos fotóval dokumentálta, ami nem csak azért volt fontos, mert megörökítette a felújítási folyamat egészét, hanem azért is, mert azok a fotók az összeszereléskor nagy segítségére voltak. Ugyanis minden csavarnak az eredeti helyére kellet kerülnie. Hiszen emelte ki a restaurálás és a felújítás között éppen az az alapvető különbség, hogy előbbinél a minél eredetibb állapot vissza állítása a cél. Ugyanakkor a felújításnál a használhatóság érdekében néha megalkuvásra kényszerül az ember mondta.

- Ennek a sport kivitelű, ülő babakocsinak az érdekessége, hogy toló karja átfordítható, így apró utasa akár háttal vagy szemben is ülhet a menetiránynak. Háttámlája és lábtartója is két két pozícióban állítható. Rugózásáról már nem bőrszíjak, hanem két darab spirál rugó gondoskodik - tette hozzá.

A veterán járművek szerelmeseként megismert Kerkuska Csaba úgy vélekedett, hogy az Ikarus gyárnak eme terméke a maga korában is megállta a helyét. Mind küllemében, mind pedig használhatóságában megfelelt a kor igényeinek. Sőt, napjainkban is bizonyíthat ez az apró járgány. Családunkban ugyanis a használhatóság dominálni fog mondta a férfi. Majd büszkén elárulta, mindkét babakocsit kérték már kölcsön keresztelőre és kiállításokra is. S amíg otthon nincs használatban, szívesen is adja azokat mondta Kerkuska Csaba. Azt azonban nem árulta el, mi lesz a következő nagy feladat.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!