Kultúra

2014.03.05. 20:35

Ha Brezsnyevet kell fotózni

Milyen keretek között működött a Kádár-kori sajtó, miért veszélyes egy fotó? - e kérdések is szóba kerültek a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

A Kádár-kori sajtó, a képes napilap készítés fortélyai, működése, tempója ezen témafelvetésekkel rendeztek kerekasztal-beszélgetést szerdán este a Kortárs Művészeti Intézetben.

A beszélgetés alapját Wormser Antal Előhívás című kiállítása adta. Wormser 2007-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott több ezer fénykép-negatívot az Esti Hírlapnál készített fotóriporteri munkáiból. A korábban a Népszabadság-archívumból a Nemzeti Múzeumba került Wormser-negatívokkal együtt így már közel 40 ezer felvételt őriznek a riportertől. Több évtizedes munkásságával, számtalan kitűnő és kordokumentáló képével Wormser Antal a magyar fotóriporter szakma egyik jeles képviselője.

A Kortárs Művészeti Intézetben látható kiállítás minden egyes riportfotója egy-egy külön történet, amelyből kibontható az a kor esetünkben a Kádár-kor amikor e fotók megszülettek.

A sajtónak vagy a politika, vagy a pénz diktál. Vagy mindkettő egyszerűsítette le a mindenkori sajtó viszonyát a pénzhez és a politikához Szarka Klára újságíró, fotótörténész, aki maga is hosszú évtizedekig dolgozott a nyomtatott sajtóban.

A Kádár-kor első éveinek, évtizedeinek sajtópolitikáját Bernáth László, az Esti Hírlap volt főszerkesztője mutatta be, a lap történetével.

- Az Esti Hírlap első száma 1956 december 24-én jelent meg. A Kádár által megbízott Szirmai István feladata az volt, hogy egy olyan délutáni lapot szervezzenek meg, amelyet elfogad a nép. Így bár az Esti Hírlap is politikai bekötés alatt működött, de jóval szabadabban és jóval nagyobb önálló döntési hatáskörrel, mint a kor napilapjai. Ennek meg is lett az eredménye. Az emberek napi 250-300 ezer utcai árus példányt vettek meg. Szarka szerint a Kádár kor első évtizedeiben a nagy országos napilapoknak alig volt köze a valós élethez. Az Esti Hírlapban legalább voltak olvasható írások és érdekes cikkek. A lap meg is kapta a szocialista bulvár jelzőt. E pályán aztán a hatvanas évektől az igazi nagyvad a Nők Lapja lett. A mai sajtóviszonyok mellett döbbenetes, hogy a kor legnépszerűbb lapjából fénykorában egymillió háromszázezer példány fogyott hetente.

A´80-as években a legszabadabb lap státuszát aztán átvette a Magyar Nemzet, a sokáig fotó nélkül jelent meg.

- A fotó veszélyes, hiszen számos olyan dologról is mesél, amelyet hősei, szereplő talán elfednének. Wormser Antal korának egyik legjobb fotóriportere volt. Képein mindig átsugárzik némi tompa irónia, amelyet most már másként hat mint készítésekor mondták el a Nemzeti Múzeum munkatársai, Bognár Katalin és Kiscsatári Mariann.

A beszélgetés közönségét zsíros kenyérrel, kisfröccsel, Piroska szörppel kínálták, közben a vetítőn megjelent egy a napi sajtóban megjelent Brezsnyev-fotó. Wormser tényleg értett az iróniához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!