Hírek

2014.01.13. 13:45

Dr. Kosztyán Zsolt lett az Év kutatója

Dr. Kosztyán Zsolt Tibor, a Pannon Egyetem oktatója 2013-ban az „Év Kutatója” díjban” részesült. A díjat az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottság székházábana adták át, ahol a díjazott „Kockázatok és bizonytalanságok kezelése vezetői döntésekben” címmel tartott előadást.

Balla Emőke

Dr. Kosztyán Zsolt Tibor, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense nyerte el a Veab „Év kutatója” díjat, ő vehette át a társadalomtudomány, ezen belül a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén a rangos elismerést. Mint mondta, kutatása kapcsolódik mind a mérnöki területhez, mind a gazdasági és szervezési kérdésekhez. A bizonytalanság és a kockázatok átszövik mindennapjainkat, de különösen fontosak a különböző szintű vezetői döntésekben. Kutatásaiban olyan szakértői döntéstámogató rendszerek, megoldások kidolgozásával foglalkozik, amelyek segítik a vezetői döntések meghozatalát, csökkentik a döntések kockázatát. Az első publikációját 2000-ben írta, ezzel a területtel 2006-tól foglalkozik.

– Nem sokkal az első disszertációm megírása után, melyet gazdálkodás- és szervezéstudományok területén, ezen belül optimális erőforrás-tervezésből készítettem, lehetőségem volt egy új kutatásba is belefognom, ahol kifejezetten egy mérnöki problémával foglalkozhattam – nyilatkozta dr. Kosztyán Zsolt. – Alkalmam adódott kijutni 2006-ban egy nemzetközi konferenciára, amely a mérési bizonytalanság meghatározásáról szólt. Mivel a méréseink mindig tartalmaznak valamennyi bizonytalanságot, az emberi tényezőről nem is beszélve, mindig lesz olyan termék, amelyet bár mi megfelelőnek ítéltünk, de pont a vevőnél „mondja fel a szolgálatot”, vagy éppen olyan termék, amelyet feleslegesen selejteztünk le. A hibás döntéseink kockázatot rejtenek és komoly költségvonzattal is járhatnak. Gondoljunk arra például, amikor egy rossz beállítás miatt egy teljes sorozat autót visszarendelnek. Itt a két szemlélet, a mérnöki és a gazdasági megközelítés találkozik, mert a mérési bizonytalanságok csökkentése sokszor mérnöki feladat, míg a rossz döntéseink költségvonzatának mérséklése legtöbbször szervezési probléma. E kutatás indított el annak a kérdésnek a megválaszolásában, vajon hogyan lehet a döntési kockázatokat mérsékelni, ahol egyszerre kell törekednünk a bizonytalanság csökkentésére és a döntésekből eredő felesleges költségek mérséklésére. Később a kutatásaimat kibővítettem olyan tervezési, szervezési kérdésekkel, amikor a feladat például egy új létesítmény, új termék vagy éppen egy új szoftver létrehozása, ahol sokkal több bizonytalan tényezőt kell kezelni, de mindig szem előtt tartottam, hogy minden döntésünknek van gazdasági, legtöbbször költségekben megjelenő hatása.

A kutató az eredményeket egyrészt folyóiratcikkekben, másrészt konferenciákon mutatja be, ugyanakkor szívesen vesz részt olyan konferenciákon, fórumokon, ahol az akadémiai előadásokon kívül vállalatvezetők, termelési, karbantartási szakemberek adnak elő. A vállalati szakemberek legtöbbször nagyon nyitottak, hiszen a problémák és az adatok is valós környezetből származtak. Szimulációkat csak a módszerek tesztelésére használnak, de minden eljárást kipróbálnak valós környezetben, valós példákon is.

A díjazott dr. Kosztyán Zsolt Tibor, a Pannon Egyetem oktatója

– Később a kutatási eredmények egy szakértői rendszerben ölthetnek testet, mely lehet egy termék, illetve ezek a módszerek beépülhetnek a vállalati információs, illetve döntéstámogatói rendszerekbe. Vannak már olyan megoldásaink, amelyek kiegészítései lehetnek ilyen információs rendszereknek. Ezek segíthetik a termelés, a karbantartás vagy a projektek tervezését.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docenseként kutatási tevékenységébe a hallgatókat is bevonja. A téma sok hallgatót vonzott, akik közül néhányan később doktoranduszok lettek, és hamarosan megszerzik PhD fokozatukat is. Több hallgatója kapott már különböző területen elismerést, például a Magyar Innovációs Szövetség Harsányi István Díját vagy a Magyar Logisztikai Készletezési és Beszerzési Társaság kiváló diplomák elismerésére alapított díját.

Dr. Kosztyán Zsolt arra a kérdésre, folytatja-e a témában a kutatását, azt válaszolta: – Elsődleges cél, hogy a kutatásainkat még közelebb vigyük a gyakorlati alkalmazásokhoz. Jelenleg a kutatásaink eredményeképpen olyan módszereket dolgoztunk ki, melyek egy szakértői vagy döntéstámogató rendszer alapjai lehetnek. Ilyen szakértői rendszerekre szükség lehet, ha a termelés, karbantartás vagy éppen a projektek költségeit csökkenteni szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!