Tudomány

2012.05.08. 14:13

A cink gyorsítja a meghűlésből való felépülést

A cink szedése felnőtteknél kissé rövidíti a meghűlésből való felépülési időt, de kellemetlen mellékhatása lehet, például hányinger vagy kellemetlen íz - állapították meg kanadai kutatók elemzésükben.

zaol.hu

Michelle Science, a torontói gyermekkórház munkatársa 17 korábbi tanulmány adatait tekintette át metaelemzésében. A klinikai próbákba összesen 2121 embert vontak be, akik vagy cinket szedtek meghűlésükre, vagy placebót kaptak, vagy nem kezelték megfázásukat.

A kutató úgy találta, hogy a felnőtteknél átlagosan 2,5 nappal lerövidült a teljes felépülés átlagosan bő egy hetes ideje, ha cinket szedtek a meghűlésükre, a gyerekeknél azonban nem tapasztalták ugyanezt.

A cinket szedőknél azonban mellékhatások is gyakrabban bukkantak fel, kétharmaddal többen jelezték közülük, hogy hányingerük volt, és körülbelül ugyanennyivel többen mondták csoportjukban a másik két csoport tagjaihoz képest, hogy kellemetlen ízét érezték az ételeknek meghűlésük ideje alatt.

Eredményeiket a kutatók a Canadian Medical Association Journal című folyóiratban tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!