Lóerő

2014.03.20. 14:40

A motorbalesetek egy részét a helytelen fékhasználat is előidézheti

Kevesen tudják, de a fékeket egyszerre kell használni a motorokon, úgy stabilabbak.

Miskei Anita

Itt a tavasz, nem csak a motorok, de sofőrjeik is berozsdásodtak . Érdemes a motorkerékpárok műszaki állapotát ellenőrizni, s egy üres parkolóban a hirtelen fékezést, dinamikus elindulást és a kanyarodást is gyakorolni. Hiszen mindezek segítségével megelőzhetők a balesetek. S arra is ügyelni kell, hogy képezzék magukat a motorkerékpárosok, ismerjék járművük működését. Hiszen a tapasztalatok azt mutatják, napjainkban sem világos minden motorkerékpáros számára, hogy például a fékeket egyszerre kell használni - emelte ki Jakli Attila a Motorcenter Kft. cégtulajdonosa, motoros.

- Az első és hátsó féket mindig egyszerre kell használni, s minél jobban csúszik a talaj alattunk, ez annál inkább igaz. A fékek egyszerre történő használata egyben stabilizálja is a motorkerékpárt. Ráadásul a járműveken minden azért van, hogy használjuk azokat, vagyis az első féket is - tette hozzá a szakember. Aki hozzáfűzte, a motorgyártók sok munkaórát fektetnek a fejlesztésekbe, a fékrendszerek kidolgozásába, hogy biztonságosabban motorozhassunk. Ismerjük az úgynevezett kombinált féket, amikor az ABS hatására az első fék is dolgozik, s teszi a dolgát anélkül, hogy a sofőr bármit is észrevenne. A motorkerékpár egy dülöngélő jármű, érezni kell annak mozgását. Azonban ki kell emelni, hogy mára mind a gyártók, mind pedig a motorosok szemlélete változott, ennek köszönhető, hogy a legtöbb kétkerekű (közel 90 százalékuk) ma már ABS-szel szerelt. S azok, akik ABS-telen motorkerékpárokat vásárolnak, hamar felismerik annak fontosságát, jótékony hatását -  mondta Jakli Attila. Kiemelte, van a sima ABS-es motorkerékpár, a C ABS-szel szerelt, s a Ce ABS-es. A modern fékrendszerek üzem közben a vezetőtől független működnek, figyelik a sofőr fékhasználatát, jobbá, biztonságosabbá teszik a motorozást. A háttérben, csendben dolgoznak, s akár egy csúszást is elkerülhetünk a segítségével - mondta Jakli Attila, aki bemutatta azt is, hogy milyen nagy különbségeket tapasztalhatunk a különböző fékrendszerrel szerelt motorkerékpárok használata során.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!