Hírek

2014.03.28. 16:05

Vadászok és horgászok szakmai napja

Vaskeresztes - A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége is csatlakozott az I. Országos Vadász Horgász Naphoz. A vasiak szakmai napot tartottak péntek délután.

Farkas Eszter

V. Németh Zsolt szerint a horgászati, vadászati turizmus kitörési pont lehet a vidék számára (Fotó: Ohr Tibor)

Az Országos Vadászati Védegylet elnöke, dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Szabó Imre , a Magyar Országos Horgászszövetség elnöke meghirdette az I. Országos Vadász Horgász Napot mára. Ezzel kapcsolatban a héten több rendezvényt is szerveztek a téma köré. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége egy péntek délután megtartott szakmai nappal csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz.

A szakmai nap témája: együttműködési lehetőségek a megújult jogszabályi környezetben a horgászvizek és a halállomány védelme érdekében. A téma apropóját a 2013. július 1-jével hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv előírásai és szankciói adták, amelyek megoldást jelentenek a természetes vizeken és a halastavakon is károkat okozó orvhorgászat elleni küzdelemben. A téma tárgyalását az is indokolta, hogy az Országgyűlés még 2013. június 10-én fogadta el az új halgazdálkodási törvényt, amely szintén számos, a halállományt védő előírást tartalmaz.

A vaskeresztesi eseményen közel kilencven, elsősorban önkéntes és hivatásos halászati őrök, illetve horgászegyesületi vezetők vettek részt. A szakmai nap elején a házigazda Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a szakmai nap előadóit és vendégeit.

- A szövetség egyik legfontosabb feladata a halvédelem, valamint a horgászvizek halállományának védelme. Ezért is fontos az, hogy ilyen sokan érdeklődnek a szakma napunk iránt. Akkor lesznek jó vizeink, ha minden horgász egy kicsit halőr és vigyázunk az értékeinkre -  hangsúlyozta Seregi Miklós.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: a vadászati és horgászati turizmus kitörési pont lehet a vidék számára. Ismertette: a tavalyi évben 25 ezer vendégvadászt fogadtak az országban. A szakmai nap első előadást Mesterházy József megyei halgazdálkodási főfelügyelő tartotta, aki a halgazdálkodás igazgatási rendszeréről és a halászati őrzés szabályairól, feltételeiről beszélt. Ezt követően szó volt még rendészeti feladatokról, a hivatásos vadász, a mezőőr által alkalmazható önvédelmről, bemutatták a megye vadgazdálkodását, vadvédelmét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!