szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hőérzékelővel észleli, majd hálójával csapdába ejti a behatolót a robotzsarunak becézett biztonsági szerkezetet, amelyet két japán cég közösen fejlesztett ki és mutatott be csütörtökön Tokióban - számolt be róla a The Daily Telegraph című brit újság honlapja.

A T-34-es jelű robot egyelőre irodákon és ipari épületeken tartja rajta mesterséges szemeit, noha a későbbiekben háztartási alkalmazása is lehetséges. A mindössze 60 centiméter magas, 12 kilogramm tömegű robotzsaru óránként 10 kilométeres sebességgel gurul gumikerekein, érzékelőivel pedig észleli a mozgást, az emberi test által okozott hőmérsékletváltozást és az egészen halk hangokat is.

A biztonsági robotot egy ellenőr irányíthatja a központból, aki videokapcsolat vagy akár mobiltelefon segítségével valós időben látja a helyszínen zajló eseményeket. A T-34-es hálót lő ki, azzal teríti le és tartja csapdában a betolakodót az erősítés érkezéséig.

hvg.hu Tech

Vezetési tanácsokat ad és koktélt kever a japán nővérrobot

Sosem volt időm emberi barátnőt keresni, úgyhogy inkább megcsináltam magamnak a tökéletes nőt, egy robotot - nyilatkozta Le Trung torontói feltaláló. A robotlány házimunkát végez, italt kever, de az autóban is képes irányítani a tévelygő sofőrt, sőt, kellő módosítások után még a hálószobában is aktív szereplő lehet - írja a CNN.

hvg.hu Tech

Magától kirakja a Rubik-kockát a robot – videó

Egy élelmes programozó LEGO-kockákból épített robotja automatikusan felismeri az ügyességi játék színeit, majd néhány másodperc alatt kiszámítja, hogy milyen lépésekből lehet helyesen összeállítani a kirakót. Egy átlagos megoldás mintegy hat percig tart.

hvg.hu Tech

Ki lett az év robotja 2008-ban?

Egy tizenhét centinél is kisebb miniatűr humanoid robot, az i-SOBOT két díjat is elnyert idén: a Guinness szerint ez a Föld legkisebb, tömegtermelésbe került robotja, a japán gazdasági minisztérium pedig ezt a modellt szavazta meg az év 2008-as japán robotjának.