Szombathelyi kosárlabda

2014.04.01. 13:30

Bajban a Falco

Szombathely - Katasztrofális szezont fut a Falco-Trend Optika KC Szombathely NB I. A-csoportos kosárcsapata. Jelen pillanatban utolsó előtti a tabellán, és az osztályozó gondolatával barátkozik.

Tóth Gábor

A sárga-feketék hét vereséggel kezdték a 2013/2014-es szezont. Majd a 10. forduló, a Körmend elleni hazai vereség után edzőt váltott a klub, Bencze Tamás (2 győzelem, 8 vereség) helyét Andjelko Mandics vette át. Az új trénerrel megindult a Falco szereke, de a kezdeti fellángolás után visszaállt minden a „régi kerékvágásba". Az alapszakaszt 8 győzelemmel, 14 vereséggel a 8. helyen zárta a csapat. A sárga-feketéknél kialakult helyzetet (káoszt?) az is jól illusztrálja, hogy menet közben kétszer kellett irányítót váltani: Boban Tomics helyére Justin Robinson érkezett, majd tőle Alekszandar Vlahovics vette át a karmesteri pálcát. A vesszőfutás igazából az alsóházi középszakaszban teljesedett ki: a győztes rajtot zsinórban négy vereség követte. A Falco a Jászberény (87-86), a Pécs (63-83), a Körmend (86-82), a Szeged (94-69) és a Nyíregyháza (77-61) ellen is elbukott – ráadásul a legtöbb meccsen bosszantóan csekély ellenállást fejtett ki. A Falco (9/19) jelenleg a hét csapatot felvonultató alsóházi tabella 6. helyén áll. Az utolsó NYKK hét, az 5. Jászberény 10 győzelmet számlál – nagyon úgy tűnik, hogy a 4., 12 sikernél tartó ZTE már elérhetetlen távolságban van. A versenykiírás szerint az alsóházi középszakasz zárása után az utolsó és az utolsó előtti csapat két megnyert meccsig tartó osztályozót játszik egymással a bentmaradásért – a pályaelőny az előrébb végző együttesnél lesz. Bár az is elképzelhető, hogy nem lesz kieső. Időközben ugyanis kiderült, hogy a következő kiírásban a Szolnok visszatér az alapszakaszba. Azonban így 13 csapatos, páratlan lenne a létszám. A napokban a szövetség egyeztetésre hívta a klubok képviselőit, akik úgy döntöttek, hogy legyen 14 csapatos a 2014/2015-ös kiírás – a jelenlegi A-csoportos mezőny a B-csoportból feljutó egy gárdával egészülne ki. Igaz, erre még áprilisban rá kell bólintania a szövetség illetékeseinek. Ám nem biztos, hogy adminisztratív úton kellene bentmaradni az élvonalban. Ez a bélyeg ugyanis hosszú ideig rajta maradna az egykor szebb napokat látott szombathelyi klubon.

– Kedden délután ült össze a csapat és a vezetőség egy megbeszélésre, hogy megvitassuk a kialakult helyzetet – árulta el Andjelko Mandics, a Falco-Trend Optika KC Szombathely mestere. – Nem kell drasztikus lépésekre, szavakra gondolni, csak egymás problémáira, ötleteire voltunk kíváncsiak. Főként mentálisan vagyunk gödörben, az elmúlt hetekben oda lett az önbizalmunk. Persze amellett sem mehettünk el szótlanul, hogy nem látni a küzdést, az akaratot a pályán. Remélem, hogy építő jellegű megbeszélésen vagyunk túl. Még van hat meccsünk, ez alatt bizonyíthatjuk, hogy jobbak vagyunk annál, mint amit az eredményeink sejtetnek. Már csak egyetlen célunk van: el akarjuk kerülni az osztályozót. A sorsolásunk nem olyan rossz, négyszer játszunk hazai pályán, vagyis teljesíthetőnek tűnik a cél. Persze ehhez minden téren sokat kell javulnunk. Szerencsére a hétközi fordulóban szabadnaposak vagyunk, így egy kicsit több időnk marad a soraink rendezésére.

A Falco hátralévő meccsei, sorrendben: ZTE (i), Jászberény (o), Pécs (i), Körmend (o), NYKK (o), Szeged (o).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!