Lóerő

2014.04.02. 13:50

Klímatisztítás: időszakos karbantartás az egészségünkért

Az autók légkondicionáló berendezésének karbantartása legalább évente, de különösen a nyári szezon előtt ajánlott.

Miskei Anita

A klímatisztítással nem csak a hatékonyságot növelhetjük, illetve csökkenthetjük az energiafelhasználást, hanem a nyár elején gyakori influenzás tüneteket is megelőzhetjük vele - mondta Tóth Dávid klímaszerelő. Hozzáfűzte, az autók klímaberendezésével együtt érdemes a pollenszűrőt is kicseréltetni, hogy tényleg érezzük a friss levegőt gépkocsinkban is.

Tóth Dávid szerint érdemes a klímatisztítással együtt a pollenszűrő cseréjét is elvégezni

- Gyakran jelennek meg az első igazán meleg napon az autósok, mert nem hűt eléggé a klíma az autóban, vagy ha bekapcsolják, kellemetlen szagot áraszt. Minden autósnak azt javaslom, hogy ne csak a nyári hónapokban, de ősszel és télen is kapcsolják be rövidebb időre a légkondicionálót, így a berendezés karban tartható, s ha meghibásodik, az nem az első kánikulai napon derül ki. Az időszakos ellenőrzéssel pedig a rendszer állapotának vizsgálata mellett a saját egészségünkért is teszünk - mondta a szakember. Majd hozzátette, baktériumok által okozott szagokat áradhatnak ki a légkondicionáló rendszerből. A levegő által hordozott por és pollen ideális táptalaja a baktériumok elszaporodásának. A baktériumok felgyűlnek a légkondicionáló rendszerben. Amikor bekapcsoljuk a rendszert, ezek a mikroorganizmusok irritálják az utasokat. Orrfolyást, szem-irritációt, torokfájást, hörghurutot és kellemetlen szagokat okoznak. Ugyanakkor vannak nem bakteriális eredetű belső szagok is. Ezeket a levegő hordozhatja, vagy a gépjármű kárpitjában lehetnek. A kellemetlen szagok, mint a cigaretta füst, állatszag, ételszag szintén irritálhat és kellemetlen lehet. Ezek megtapadhatnak a kárpiton és a gépjárműben maradhatnak. Vagyis nagyon fontos a rendszeres tisztítás mondta a szakember, aki kiemelte még azt is, hogy az autóklíma tisztítása során nem csak az elpárologtató és a befúvó csövek fertőtlenítését végzik el, hanem az egész autó baktérium és vírusmentes lesz, és a kellemetlen szagok eltűnnek. A klímaberendezés rendszeres használata kényelmet nyújt minden évszakban: nyáron ideális hőmérsékletet biztosít és télen gyors párátlanítást. Utóbbiról se feledkezzünk meg!

A karbantartással a légkondicionáló veszélyei mérsékelhetők, a pollenszűrő cseréjével pedig az allergiát okozó virágpor is az autón kívül tartható - hívta fel a figyelmet a karbantartás fontosságára Tóth Dávid, klímával foglalkozó szakember.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!