Hírek

2014.04.04. 11:41

Életük a gyűjtés

A gyűjtőszenvedély több mint szabadidős elfoglaltság. Sokkal inkább életforma. Tudja ezt a közel ötezer kulcstartóval rendelkező várpalotai Csendes Géza, a filatéliai világkiállításon is díjazott palotai bélyeggyűjtő, Miklós László, s az elmúlt 100 esztendő katonai dokumentumait, relikviáit és egyenruháit gyűjtő pétfürdői Dobszai József is.

Szabó Péter Dániel

Mindhármuk kollekciója egyedülálló, több alkalommal kiállításokon is bemutatták már. Joggal merül fel azonban a kérdés: hogyan jött az indíttatás a gyűjtésre, s miért épp a különleges kulcstartók, bélyegek, illetve katonai relikviák felkutatásával töltik szabadidejüket?

A Várpalotán élő Csendes Géza esetében például a sporttal indult minden. Lelkes futóként érmek, kupák és serlegek gyűjtésével kezdte, amelyeket teljesítménye elismeréseképp kapott a különböző versenyeken. Büszke is rájuk, ma is ott sorakoznak a polcon. Később aztán a zászlók következtek, amelyekből szintén szép gyűjteményt hozott össze az akkor katonaként szolgáló férfi. Egy lakásfelújítás azonban szeretett felesége nyomatékosan megkérte, ne tűzze, ragassza újra össze a frissen festett falakat. Így jöttek képbe a kulcstartók, amelyekhez már korábban is vonzódott. Sport témájú kulcstartókkal kezdte a nyolcvanas években, az első a régi kedvenc, a Tatabányai Bányász logóját viselte, később a Honvéd, a Ferencváros vagy épp a Real Madrid címerével díszített függőket is beszerezte.

Csendes Géza és gyűjteménye (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Az olimpiai témájú kulcstartók is különösen kedvesek számára. A falon katonás rendben sorakoznak, Moszkvától egészen Londonig tart a skála. A legértékesebb mégis az imádott sportmárka 13 karátos arannyal bevont, a Jules Rimet-kupát mintázó kulcstartója, amelyet Sepp Blatter, a FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) elnöke küldött neki még az 1998-as világbajnokság után. Annyira értékes számára, hogy nem is teszi ki a többi közé a falra, az eredeti dobozában a polcon pihen a kincsek között.

- Több szervezet vezetőjének írtam a gyűjtőszenvedélyemről, s kértem, ha lehetőségük van rá, küldjenek nekem egy-egy speciális darabot. Így kaptam a vb-trófeát, de a nagy babagyűjtő hírében álló Dávid Ibolya politikustól a Fradi elnök Torgyán Józseftől, s Zwack Pétertől is kaptam már kulcstartót, s a Vatikánból is több ízben jött már csomagom. Már Ferenc pápa legújabb kulcstartója is kint van a falon - mondja, majd mutatja is rögtön a bizonyítékot.

- Mára mindenki tudja, hogy engem egy új kulcstartóval lehet igazán meglepni. Sokan ismernek a városban, a család mellett a barátok, ismerősök is rendszeresen hoznak nekem. Akadnak olyanok is, akiknek egy-egy külföldi út alkalmával szinte megszokás, hogy a Csendes aktuális kulcstartóját beszerezzék - mondja nevetve, majd hozzáteszi, mivel igen nagy a gyűjtemény, ezért nem bővül olyan ütemben, mint a kezdeti időszakban, de azért rendre kap vagy szerez egy-egy érdekes darabot.

Az országszerte (el)ismert palotai bélyeggyűjtőnél, Miklós Lászlónál egy gyermekkori hőstettel indult a gyűjtőszenvedély.

- Budapesten nőttem fel, a nagyszüleimnél egy bérházban gyerekeskedtem. Az egyik ott lakó hölgy öngyilkosságot kísérelt meg, magára nyitotta a gázt. A lakásba nem tudott bejutni az orvos, a lépcsőházba nyíló ablak pedig be volt rácsozva. Tizenegy esztendős gyerekként én fértem át csupán a rácsok között, s belülről kinyitottam az ajtót a felnőtteknek. Így megmentettem a hölgy életét, aki olyannyira hálás volt tettemért, hogy nekem ajándékozott egy szovjet bélyegalbumot. Így kezdődött az érdeklődésem a bélyegek iránt - meséli László, akinek kedvenc területe a maximafíliák gyűjtése.

Miklós László a bélyegekért rajong (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Ezek olyan képeslapok, amelyeken a bélyeg, a kép és a bélyegző ugyanarról a témáról szól - ad rögtön részletes felvilágosítást, s veszi elő a szekrényből a katonás rendben tárolt gyűjteményt, ami az Árpád-kort mutatja be. Ezen a területen az ország legjobb gyűjteményét tartom a kezemben, jegyzi meg csak úgy mellékesen, majd azt is megtudom, a 2011-es, Indiában rendezett filatéliai világkiállításon (Indipex 2011) a legjobb európai gyűjteménynek választották a várpalotai szaktekintély maximafíliáit. A nemzetközi ítészek nagy ezüstéremmel is honorálták munkáját, ami azért is nagy szó, mert magyar gyűjtő közel két évtizede nem kapott ilyen rangos nemzetközi elismerést.

Dobszai József nyugállományú alezredes honvédség iránti érdeklődése a hivatásából fakad. A Pétfürdőn élő férfi mintegy 30 esztendeje gyűjti az egyenruhákat és relikviákat. Nemcsak katonai, hanem tűzoltó, rendőr és bányász ruhadarabok is sorakoznak a gyűjteményben, az általa vezetett Gábor Áron Nyugállományúak Klubja jellegéből adódóan ez nem is meglepő. Negyven teljes öltözet van a birtokában. Néhai Nárai István altábornagy, honvédelmi miniszter-helyettes egyenruhájára a legbüszkébb, de több más értékes darab is található a kollekcióban, ahogy a relikviák között is.

Dobszai József honvédségi egyenruhákat, relikviákat gyűjt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A Magyar Néphadsereg jelvényeinek és kitüntetéseinek teljes sorozatával is rendelkezem. Néhány éve egy Ausztráliába szakadt hazánkfia jelentős összeget kínált érte, de nem adtam el. Kell a gyűjteménybe - mondja nevetve Dobszai József, aki szabadidejében a várpalotai helyőrség történetét is kutatja. Az elmúlt 100 esztendőből (tavaly volt a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ centenáriuma – a szerző) 60 értékes dokumentummal rendelkezik, a témában több előadást is tartott már a térségben.  Ez az élete, nem is tagadja. Kérdésemre elmondja, a gyűjtés nem elsősorban pénzkérdés, sokkal inkább szükségesek a baráti kapcsolatok. A kollekció java részét ugyanis ajándékba kapta. Legutóbb éppen a várpalotai katonai alakulat Afganisztánban is több ízben szolgált parancsnokhelyettese, Vokla János alezredes lepte meg néhány közel-keleti relikviával, amelyeket azóta is büszkén őriz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!