Belföld

2014.04.10. 12:52

Európai Parlament: listás szavazás lesz

Az idén háromszor járulhatunk az urnákhoz, és számos változás is történt a választások szabályaiban. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be olvasóinknak, s felhívjuk a figyelmet az aktuális teendőkre is.

Rékai Zoltán

Magyarország köztársasági elnöke 2014. május 25-ére tűzte ki az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választását. Az Európai Parlamentben Magyarország képviselői részére fenntartott parlamenti helyek betöltésének szabályait külön törvény határozza meg, amely biztosítja az Európai Parlament tagjainak választásán választójogot az Európai Unió más tagállamainak, Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárai részére is. Azok a magyar állampolgárok, akik külföldön rendelkeznek állandó lakóhellyel, az adott országban is élhetnek a választójogukkal, ám ebben az esetben a külföldi ország jelöltjeire voksolhatnak.

Az itthoni választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot. Az Európai Parlament tagjainak választásán az választó és választható, aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik. Az Európai Parlament tagjainak választásán nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választójog gyakorlása a választópolgár szabad elhatározásán alapul. A választópolgár az Európai Uniónak csak egy tagállamában gyakorolhatja választójogát.

Magyarországon az Európai Parlament tagjainak választásán a választójogát gyakorolhatja minden magyar választópolgár, ha nem jelezte valamely másik uniós tagállamban, hogy választójogát ott kívánja gyakorolni, valamint az Európai Unió más tagállamainak minden választópolgára, amennyiben nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni. Ennek azonban feltétele, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!