Szombathely

2014.04.11. 16:10

A jövő üzenete - A huszadik József Attila-pályázat

Szombathely - Megtartották pénteken a 20. József Attila Vers-, Mese- és Novellaíró pályázat díjkiosztó eredményhirdetését az Oladi Galérián.

Merklin Tímea

Több mint 500 pályamű érkezett a jubileumi pályázatra 95 intézményből, az ország határain túlról is. A pályázók között összesen 36 díjat osztottak ki, sokan ideutaztak az eredményhirdetésre messze földről is: Kaposvárról, Sopronból, Budapestről, Bátaapátiból. Akik nem tudtak eljönni, azok postán kapják meg a nyereményüket.

Pósfai János zsűrielnök adta át az ÖrökSzép című antológia tiszteletpéldányait a pályázóknak. Fotó: Horváth Csaba

– Az önkormányzat igyekszik támogatni az ilyen rendezvényeket, bízva abban, hogy a minőségi olvasásnak, az irodalom művelésének van jövője – mondta bevezetőjében Sági József, a városi kulturális és sport bizottság elnöke, aki történelemtanárként arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a költészet napja ez a nap, hanem az 1848. április 11-én született első magyar alkotmányé is.

– A mai kor a vizualitásé. Volt már ilyen a történelemben, mikor a képiségnek nagyobb szerepe volt, mint az irodalomnak. De lehet, hogy itt ülnek a jövő költői, írói, az is lehet, hogy orvosok, tanárok, mérnökök lesznek ezek a gyerekek, de biztos, hogy gazdagabb lesz az életük az írás által – fűzte tovább a szót Rettegi Attila intézményigazgató.

Pósfai János visszatekintett az elmúlt húsz évre: mint nőtte ki a pályázat a megyét, majd lépett át az országhatárokon, volt év, hogy még Bostonból is pályáztak. Egykori és mai zsűritársainak e rendezvényhez fűzött gondolatait idézte, így Pődör Györgyöt is: „A jövő üzenete ez – ma még gyermekhangon."

Devecsery László értékelésében minden korosztálynak számára fogalmazott meg építő kritikát. Bemutatták és a szerzőknek tiszteletpéldányként kiosztották az idei ÖrökSzép című antológiát, amelybe most az idei termésen kívül az elnúlt 20 év legszebbjeiből is válogattak. Az illusztrációkat az oladi általános iskola diákjai és a pályázók készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!