Répcelak

2014.04.13. 10:35

Találkozó a légiekkel

Répcelak - Programegyeztetésre érkeztek a Répce-parti kisváros szlovákiai testvértelepülésének vezetői az önkormányzathoz. Új együttműködés is körvonalazódik.

Dr. Németh Kálmán, Szitási Ferenc, és dr. Kiss Julianna a testvértelepülési megbeszélésen Répcelakon

Még 1996-ban írták alá a testvértelepülési szerződést a szlovákiai Lég (Lechnice) és Répcelak között. Az együttműködési dokumentumot Csiba Vince, az akkori légi polgármester és dr. Németh Kálmán, Répcelak első számú vezetője szignálta. A vasi kisvárosban jelenleg is ő a polgármester, a testvértelepülésen viszont 2003 óta Szitási Ferenc tölti be az elöljárói posztot. Az elmúlt szerdán Nagy László alpolgármester kíséretében érkezett Répcelakra: a két település vezetői az év első részében hagyományosan egyeztetik a közös programjaikat. A vendégeket dr. Németh Kálmán, Szabó József alpolgármester és dr. Kiss Julianna jegyző fogadta. A megbeszélésen részt vett Szórádi Enikő, a Művelődési Otthon és Könyvtár igazgatója, valamint Garas Kálmán, a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület vezetője is.

A jó hangulatú találkozáson konkrét döntések is születtek. A Répcelaki Fesztivált az idén június 13.-14.-15-én (péntek, szombat, vasárnap) rendezik meg, s ezen részt vesz a testvértelepülés küldöttsége. Vasárnap, 15-én fellépnek a modern táncokat bemutató légi óvodások és iskolások. Augusztusban pedig, a hagyományoknak megfelelően a légi öregfiúk vívnak focicstát Répcelakon a helyi öregfiúkkal. Dr. Németh Kálmán polgármester tollából a közelmúltban jelent meg könyv a település történetéről. A kötet tervezett bemutatóján, illetve a hozzá kapcsolódó eseményen jelen lesz Szitási Ferenc is.

Persze a répcelakiak is kaptak több meghívást, ezeknek várhatóan eleget is tesznek. Június 21-én a légi falunapra laki küldöttség utazik a polgármester vezetésével. Valószínűleg fellép majd az Ümmögő együttes a társulat már szerepelt itt , valamint az egyre nagyobb ismeretségnek örvendő répcelaki sajtmesterek csapata. A jövőben a tervek szerint a répcelaki fiatal focisták és a kézilabdás hölgyek is ellátogatnak Légre. Garas Kálmán felvetésére, miszerint sok egyesületi pályázat kapcsolódik a határon átnyúló települések együttműködéséhez, várhatóan kiszélesítik a kontaktust: a légi magyar kulturális egylet is partnerük lesz.

 

Címkék#Répcelak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!