Szombathely

2014.04.18. 18:35

Keresztút Szombathelyért

Szombathely - Péntek este 8 órakor indult el a megyeszékhely keresztény közösségeinek keresztútja a városért.

Némethy Mária

Dr. Veres András megyés püspök többször, legutóbb a nagyböjti lelkigyakorlaton hangsúlyozta és buzdította a jelenlévőket, hogy igyekezzenek szentté válni ott, ahová Isten állította őket, mert „nincs más program a keresztények számára."

Erről szólt péntek este a város keresztútja is. Ezt dr. Veres András vezette be szombathelyi főpásztorságának második évében, azaz 2007-ben. A megyeszékhely keresztény közösségei – köztük kispapok és az egyházmegyei karitász is – részesei Szombathely keresztútjának. Péntek este 20 órakor kezdődött ez, az Óperint utcai Perint-hídtól – a hitéért mártírhalált halt, malomkővel a nyakán a Perint patakba dobott Szent Quirinus emlékehelyétől – indult a menet végig az Óperint és a Kálvária utcákon a Kálvária templomig. A menet élén a város katolikus közösségei felváltva vittek egy hatalmas keresztet.

A keresztút (latinul via crucis, via dolorosa) eredetileg az a körülbelül 1,5 kilométeres útvonal, amelyen Jézus a kereszttel Pilátus palotájától kiment a Golgotára. Ma olyan ájtatosság, aminek segítségével a keresztény hívek Jézus szenvedésein és keresztrefeszítésének eseményein elmélkedhetnek. Ennek gyakorlásához elhelyeznek 14 állomást (stációt). A stációk arra emlékeztetik a keresztényeket, miként követték egymást az események villámsebesen és hallatlanul erőszakosan Jézus földi életének utolsó óráiban. A vér és kínszenvedés útja Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig néhány száz méternyi kanyargós út, amelyen az elítéltnek végig kellett cipelnie keresztjét a katonák gyűrűjében, és – az evangélium tanúsága szerint –, „sok embertől kísérve". Köztük volt édesanyja, Mária, János evangélista és Mária Magdolna. A 14. századtól a ferencesek által vezetett zarándokok kezdték bejárni ugyanezt az útvonalat. Akik tegnap ott voltak a város keresztútján, tanúságot is tettek, és elmélkedtek Krisztusról, a húsvétról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!