Életmód

2014.04.22. 08:50

Must a mustárban

Tapolca - Hepp Tamás szőlőmusttal, tokaji aszúeszenciával készült kézműves mustárjai az országban egyedülállóak. A kistermelő az előállított termékeit értékesíti, nem marad a nyakán egyetlen üveggel sem.

Tóth B. Zsuzsa

Hepp Tamás a munkája mellet hobbi szinten próbálkozott a mustárkészítéssel. Később szabadalmaztatta a fekete és fehér mustármagból, szőlőmusttal, tokaji aszúeszenciával készült mustárokat, amelyekből aztán évről évre többet ad el. Azt mondja, hazánkban igazán jó minőségű mustármag termeszthető. A növény egyébként sem túl igényes, szinte bárhol megterem. Ő maga termeszti a számára szükséges mennyiséget, aztán ledarálja és musttal, valamint tokaji aszúeszenciával keveri, érleli. Többfélét is készít, de mára kinőtte a lehetőségeit. Szívesen társulna befektetővel vagy vállalkozóval, aki lát fantáziát a dologban.

Hepp Tamás különleges, aszúval és musttal készült mustárjai egyedülállóak országos szinten

- A lehető legkevesebb vegyszert használok, azt is csak tavasszal, a termesztés első fázisában. Aztán a mustármag egészét felhasználom, hiszen értékes gyógy- és fűszernövényről van szó, érdemes megőrizni az összes beltartalmi értékét. A szőlőmust Szent György-hegyi Pinot noir. A bio fehérszőlő mustja pedig a szentantalfai. A tokaji aszúeszenciás mustárra nem mondhatom, hogy a helyi ,régió ízeit képviseli mondja Hepp Tamás. A hagyományos, egyébként általa is jónak tartott magyar mustárok a magőrleményen kívül vizet, ecetet, sót, fűszereket tartalmaznak, ő csak az utóbbiakat használja és a hazánkban termeszthető fűszereket. Állományjavító és ízfokozó szerekről hallani sem akar. Alkoholmentesek a mustot tartalmazó termékei, kellemes, édeskés ízűek, különleges ízvilágot képviselnek. Meglepő, hogy ilyet senki sem készít az országban, sőt, határainkon kívül sem tudni hasonlóról. Szabadalma nem a receptúrára, hanem az előállítás elvére vonatkozik. Egyben piacvédettséget is jelent, az országban senki nem készíthet ilyen mustárt az engedélye nélkül. Ez persze egy külön tortúra volt, nem egyszerű folyamat a szabadalmaztatás, de Hepp Tamás szerint mindenképpen megérte.

Piacokon, vásárokon értékesíti a mustárokat, valamint a városközpont egyik pékségében. Azonban még most sem dől hátra elégedetten, hanem folyamatosan azon töri a fejét, miként lehetne a dologból minél többet kihozni. Elmondása szerint a települési értéktárban megméreti mustárjait. Az is csak egy kis szelete az egésznek, hogy már kékszőlős mustárból készített grillszósszal is előrukkolt és még egy másik különleges mustárszósz készítését ugyancsak tervezi.

Különleges termékeit kóstolták szakácsok, mesterszakácsok, gasztronómusok. Mindannyian jó véleményeket mondtak a mustárokról.

A tapolcai Széchenyi István SZKI vendéglátós tanulói Franciaországban szakmai versenyen vesznek részt a napokban és ételsoruk elkészítésénél szintén felhasználják a tokaji aszúeszenciás mustárt.

Hepp Tamás a húsvéti ünnepek közeledtével szívesen ajánlja termékeit, de mint mondja, még sok más jelentős ötlete is van, amelyeket azonban egyedül képtelen megvalósítani.

Hepp Tamás szerint egy látvány mustárüzemet létre lehetne hozni Magyarországon. Egy öreg vízimalom, vagy egy működő étterem remek helynek bizonyulna hogy bemutassák a készítést, az őrlés folyamatától kezdve. Tisztában van vele, hogy komoly marketingmunka és befektető kellene ehhez. Amellett persze vitathatatlan, hogy országos szinten is egyedülálló látványosságot, turisztikai vonzerőt jelentene egy ilyen üzem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!