Kőszeg

2014.04.24. 15:40

Szőlő és bor ünnepe Kőszegen

Sokan gyűltek össze csütörtökön Kőszegen az 1740 óta létező Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségeire. Testvérvárosi jubileumot is ünnepeltek Kőszegen.

Némethy Mária

Tisztelgés a szőlő és bor ünnepségét életben tartott, elhunyt díszpolgárok előtt a temetőben. Mindig ezzel kezdődik Kőszegen Szent György napja, a Szőlő Jövés Könyvének ünnepe.

Lovasokkal az élen zenés menet vitte végig Kőszeg nagy becsben tartott, 1740 óta vezetett Szőlő Jövésének Könyvét – amely tavaly felkerült a Nemzeti Kulturális Hagyomány Jegyzékére – a város utcáin. A Jurisics térre érkezve darabontok puskalövése hívta elő a városházáról a polgármestert, Huber Lászlót, aki köszöntötte az ünnepre eljött vendégeket. Kőszeg két 25 éves testvérvárosának, a németországi Vai hingen an der Enz és az ausztriai Mödling küldöttségét, a szlovákiai Nyitragerencsérből és Szlovéniából érkezett vendégeket is. A polgármester elmondta, hogy már a római időkben is volt itt szőlőművelés, majd a középkorban nagyon fontos szerepet játszott a város életében a szőlő és a bor. 1552-ben a három-ezer lakosú városban 360 hektár szőlőt műveltek, most a 12 ezres Kőszegen mindössze 100-120 hektárt.

Néptáncosok után a szőlősgazdák nevében Láng József mutatta be a szőlőhajtásokat. Elmondta: régen tudtak ilyen szép hajtásokat – amelyeken már fürtkezdemények is látszódnak – bemutatni. Ezután Vaihingen polgármestere szólt, tőlük négy szőlőhajtás érkezett bejegyzésre Kőszegre. Ezeket is megáldották az egyházak képviselői. Kocsis Renáta, Kőszeg borkirálynője után a Kőszegi Borbarát Hölgyek humoros avatása következett.

Fúvószenekarral az élen vonultak át az ünneplők a várba, ahol Németh János festőművész beszélt a könyvről, s arról, hogy az elmúlt negyedszázadban csak négyszer fordult elő, hogy ennyire kifejlett hajtásokat kellett megörökítenie. Ezután Szövényi Áron, a megyei borverseny szakmai vezetője értékelte a borokat. Elmondta: az idén először óborok is résztvehettek azon. A díjakat Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke együtt adta át Kőszeg polgármesterével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!