Őriszentpéter

2014.04.24. 13:05

A múltunk tisztelete

Ivánc - Gyarmati Tiborné tősgyökeres helyi lakos mindig is fontosnak tartotta a hagyományok tiszteletét. Úgy érezte, most jött el az idő, hogy a ránk hagyott szokásokat, tudást megismertesse a mai emberekkel is.

Bajdó Bettina

Múltunk tisztelete, jövőnk becsülete, avagy Hogyan éltek elődeink nagyapáink korában? című könyve az elődeink által megszerzett tudást és bölcsességet próbálja meg átadni. A szerző hangsúlyozta, nem szabad elvesznie a tudásnak, mely régen generációkon át öröklődött.

Gyarmati Tiborné hagyományokról, ősi tudásról szóló könyvének a bemutatóján V. Németh Zsolt államtitkár is jelen volt (Fotó: Szendi Péter)

A könyv foglalkozik azzal, hogy élték egykor a falusiak a mindennapjaikat, hogyan termelték meg az élelmet, milyen eszközöket használtak, milyen programjaik voltak. A vetéstől egészen az aratásig végigkíséri a munkafolyamatokat. Feleleveníti a tökmagköpesztés és a tollfosztás hagyományát, az ember természettel való szoros kapcsolatát, s a gazdasszonyképzés hagyományait is. Kitér a pezsgő kulturális életre, azokra a színdarabokra, melyeket fiatalok adtak elő. A szerző felteszi a kérdést, hogy mit hagytak ránk elődeink, s úgy véli, erre ez a könyv kimerítő választ tud adni. Azt mondja, arra tanít minket, hogy erős összefogással lehet csak egy falu egységét fenntartani. S arra, hogy csak addig él egy nemzet, amíg van hagyománya.

Címkék#Ivánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!