Szombathely

2014.04.25. 14:40

Gyors döntések közgyűlése - Kommentáltak a politikusok

Az önkormányzati cégek helyzete, emlékműépítés és felújítás, a választások lebonyolítása és a költségvetés módosítása állt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatók fókuszában.

Kupi Györgyi

Újságíró kolléga lemérte, hat centi magas volt a közgyűlési napirendi pontokat tartalmazó paksaméta, amely a képviselők elé került, ám fél hatra sikerült befejezniük a nyílt ülés tárgyalását. A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón Balassa Péter jobbikos képviselő szerint ez annak volt köszönhető, hogy elmaradt a színház, a szokásos politikai adok-kapok. A képviselő megköszönte a választások lebonyolításában részt vevők munkáját, és gratulált a győzteseknek. (Később ezt tette Lendvai Ferenc fideszes képviselő is.)

A városi intézményekben kedvezményeket nyújtó Szent Márton-kártyával kapcsolatban Balassa megjegyezte, hogy „a puding próbája az evés,” javaslatára januárban elemzik a tapasztalatokat. Üdvözölte, hogy bővül a belvárosi kamerarendszer, és az Óperint utcába is jut berendezés. Az első világháborús emlékművek felújítását is fontosnak tartja. A költségvetés-módosítással kapcsolatban viszont kritikus: a vagyongazdálkodási bevételek működési célú felhasználása vagyonfeléléshez vezet –, jegyezte meg. Véleményét osztotta a Németh Kálmán, aki az MSZP-SZTKE frakció nevében értékelte a közgyűlést. Megjegyezte, hogy ezzel a városvezetés olyan útra lépett, amelyet korábban ellenzékiként folyamatosan kritizált. Az önkormányzati cégek gazdálkodásával kapcsolatban kiemelte, hogy veszteséges a Rehab Team, és a Falco, utóbbi esetében tőkét is kell pótolni a városi költségvetésből, a Vasivíz ZRt.-nek pedig nehézséget okozhat a rezsicsökkentésből adódó bevételkiesést, és a közműdíjból adódó kiadást kigazdálkodni.

Lendvai Ferenc (képünkön jobbra) szerint az ellenzék konstruktív hozzáállása is hozzájárult a testületi ülés hatékony, és ez alkalommal nagyon gyors munkájához. Balról Szakály Gábor (Fotó: Unger Tamás)

A legnagyobb ellenérzést a holocaust emlékhellyel kapcsolatos előterjesztés módja váltotta ki a képviselőnél: mert nem folytatták le a köztéri alkotásokkal kapcsolatos pályáztatást, szakmai lektorálást és társadalmi egyeztetetést, ugyanakkor 6.3 millió forintot megszavaztak rá. Lendvai Ferenc fideszes képviselő sajtótájékoztatóján erre úgy reagált, hogy a zsidó hitközséggel egy éve folynak a tárgyalások az emlékhelyről, most egy elvi döntést hozott a közgyűlés elé, arról, legyen-e emlékhely. A Németh Kálmán által hiányolt előkészítés most kezdődik, a 6,3 millió forint pedig csak a pénzügyi keretet határozza meg. A vasivízes felvetést úgy kommentálra, hogy a cégnek a rezsicsökkentés után is 177 millió forint nyeresége volt tavaly.

A döntések közül kiemelte az óvodásokat érintő lisztérzékenység-szűrést, melyet az elsők között vezeti be a város. A Szent Márton-kártyával kapcsolatban hangsúlyozta: cél, egy európai színvonalú kedveményrendszer létrehozása. A közgyűlési munka gyorsaságáról azt mondta, hogy ebben az ellenzék konstruktív együttműködése is szerepet játszott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!