Műhold buktatja le az illegális építéseket

Vágólapra másolva!
A földhivataloknál és az interneten is megvásárolható bármely magyarországi ingatlan, település vagy termőföldterület digitális térképe. A gyorsabb ügyintézést elősegítő térképeknek az engedély nélkül építkezők kivételével mindenki örülhet - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Digitalizálták Magyarország kataszteri, azaz földmérési alaptérképét, mely a birtokokkal kapcsolatos tulajdoni, adózási és műszaki intézkedések alapját képezi. A digitalizált térképek nemcsak a földhivatalok, az önkormányzatok és a közművállalatok munkáját könnyítik meg, hanem az ügyfelek is gyorsabban juthatnak a kért adatokhoz.

Simon Sándor, a Nemzeti Kataszteri Program (NKP) Kht. igazgatója elmondta, hogy a kht.-t 1996-ban egyszemélyi tulajdonosa, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium alapította. A fejlesztés első ütemének első szakasza 1997-től 2003-ig tartott, a 2004-ben kezdődő második szakasznak pedig a nemzeti kataszteri program felgyorsítására született kormányrendelet adott lendületet.

"A digitalizáláshoz meglehetősen régi térképeket is segítségül hívtunk; akad például olyan, amely még a két világháború között, gyakran a ma nem használt vetületi rendszerben készült, így először áttranszformáltuk őket. A legtöbb általunk használt térkép azonban a hatvanas-hetvenes évekből származik" - mondta Simon Sándor.

A térképeket nemcsak a földhivataloknál vásárolhatjuk meg, hanem a Takarnet.hu-n is. Az online földhivatali információs rendszerre folyamatosan töltik föl a térképeket, melyeket meghatározott díj ellenében bárki lehívhat. A földhivatalokkal kötött megállapodás értelmében azonban a nagyobb, nem lakossági ügyfeleket csak a kht. szolgálhatja ki.

Az árak az adott térkép sűrűségétől függnek: egyhektárnyi külterület esetén 80-90, míg ugyanekkora belterület vagy zárkert esetén 800-900 forintot kell fizetni. A térképekre illeszthető szelvények pedig a közműveket vagy akár a növényzetet is kirajzolják. Az viszont szelvény nélkül is könnyen kiderül, ha valaki építkezése során nem tanúsított jogkövető magatartást.

"Magyarországon nem ritka, hogy egy megépült ingatlant nem jelentenek be a földhivatali nyilvántartásba. Gyakran találkozhatunk engedély nélküli elbontásokkal vagy a telekhatáron túl felhúzott kerítésekkel; mindezekre most visszamenőleg fény derülhet" - említette Simon Sándor.

Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára közölte, bár hazánk területének 100 százalékát feldolgozták, egy új ütem indítását tervezik. "Szükség van a digitális térképek műholdfelvételekkel való pontosítására, valósághoz igazítására. Ez minimum 5 évet fog igénybe venni".

Az első ütemet értelemszerűen még nem tudták uniós pályázati pénzekből finanszírozni, most viszont éppen a földhivatalok informatikai fejlesztését valósítják meg ilyen forrásból - válaszolta a szakállamtitkár az új ütem finanszírozását firtató kérdésre.

"Az eddigi munkákat hitelből fedeztük. Az első, 6,6 milliárd forintos kölcsönt 1997-ben vettük fel a Magyar Külkereskedelmi Banktól, 2003-ban pedig további 9,8 milliárd forintot igényeltünk a Kereskedelmi és Hitelbanktól. A digitalizálásban gyakorlatilag a teljes térképészszakma részt vett, hiszen több mint 4800 vállalkozóval dolgoztattunk. A második ütemben felmerülő kiadásokat a térképek eladásából befolyt összegből kívánjuk fedezni" - mondta Simon Sándor.

Az NKP igazgatója azt is elárulta, hogy bár a továbbiakban már nem várnak ugrásszerű bevételnövekedést, nemcsak az új fejlesztésekhez kapcsolódó kifizetéseket, hanem a 16,4 milliárdos hiteltörlesztést is az eddig évente 2,3 milliárdos bevételből szeretnék megoldani.

Daczi Dóra