Kőszeg

2014.05.07. 14:20

Vendégek külföldről

Kőszeg - Újra külföldi fiatalok vendégeskednek a városban. A nemzetközi kapcsolatokat a megyében sokrétűen, példa értékűen kiépítő Kőszeg hármas jubileumhoz érkezett.

Némethy Mária

Az utóbbi napokban többször esett szó arról, hogy 10 éve csatlakozott hazánk az Európai Unióhoz. Kőszeg számára ez azért is fontos, mert ugyanekkor csatlakozott az akkoriban csak 15, ma már 27 tagot számláló testvérvárosi körhöz, a Douzelage-hoz.

– E kör városaival ifjúsági projektek sorozatát valósította meg már a Kőszegi Testvérvárosi Egyesület – összegez a civil szervezet elnöke, dr. Mátrai István. – A fiatalok számára azonban már korábban kezdődtek a külkapcsolatok, hiszen 1989 óta, tehát 25 éve, amióta Kőszeg és a németországi Vaihingen, valamint Kőszeg és az ausztriai Mödling testvérvárosok, több alkalommal valósultak meg diákcserék. 1999-ben a Jurisich Miklós Gimnázium elsőként csatlakozott a Socrates Programhoz, s azóta, azaz 15 éve, minden évben legalább egy futó projektje van.

A sok közös programban táncot is tanulnak a diákok, a magyarok a Jurisich gimnázium tanulói. Az első sorban balról jobbra: Pungor Sára, Ektora Elena (Ciprus), Csuka Ivett és Szabó Bence. Fotó: Vadász Péter

Háromszoros jubileum tehát ez, amelyet nem is lehetne jobban megünnepelni, mint egy Cselekvő Ifjúság (Youth in Action) nemzetközi ifjúsági cserével, valamint a második éve futó Comenius projekt záró találkozójával.

Az ifjúsági cserében hat-hat osztrák, spanyol, cseh és 11 magyar résztvevő az „Egyedül, vagy együtt" témát dolgozza fel ezen a héten Kőszegen. Az előadások, megbeszélések, vetélkedő, csapatépítés, terepmunka, kulturális műsor, megemlékezések mind azt sugallják, hogy együtt sokkal könnyebb célt érni, mint egyedül. E programot az EU támogatási keretből a Nemzeti Családi és Szociális Iroda segítségével tudja megvalósítani az egyesület.

A Comenius projekt utolsó találkozójára a diákok Ausztriából, Ciprusról, Csehországból és Menorca szigetéről érkeztek. A projekt címe „Elszigeteltség", s ennek minden formáját feldolgozta a diákság. A fiatalok magyar partnereiknél laknak, így még szorosabb lehet a kapcsolat köztük. E program keretében is sor kerül előadásokra, kirándulásra, kulturális műsorra, koncertlátogatásra. E programot a Tempus Közalapítvány közreműködésével szintén EU keretből tudják megvalósítani.

Annak érdekében, hogy a két csoport ne legyen elszigetelve, s együttesen is tevékenykedjenek, több esetben közös programot szerveztek a házigazdák.

Ezek közül a leglátványosabbak a csütörtöki és pénteki napokon valósulnak meg a Jurisics-várban, várják rá az érdeklődőket.

Címkék#Kőszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!