Lóerő

2014.05.08. 16:45

Érdemes átvizsgálni az autót a nagy utazás előtt

Aki már robbant le autóval külföldön, tudja, milyen kiszolgáltatottnak érzi magát az ember. Nem szólva arról, hogy anyagi csőd közelébe is juthatunk, ha drága alkatrészre, munkadíjra kell költeni. Érdemes ezért komolyan átvizsgálni az autót a nagy utazás előtt.

S. Töttő Rita

Hosszú utak és természet közeli kirándulások esetén az előrelátó sofőr átvizsgáltatja autóját szakemberrel - szögezi le Fugli Pál, székesfehérvári autószerelő mester, aki maga is tapasztalta már, milyen kellemetlen, ha külföldön kell szervizbe vinni az autót. Előzzük hát meg, amit lehet, és hallgassunk a szakemberre, aki szerint egyébként az autósok egy jelentős része még a nyári kerekek felrakásával is el van késve .

Fugli Pál mindenkinek javasolja, hogy nagyobb utazás előtt a fontos alkatrészeket nézessük át

- A téli gumi felső szilikonos rétegét nagyon elkoptatja a meleg talaj. A nyári gumira azért van szükség, mert a meleg aszfaltnál ennek a legnagyobb a tapadása - árulja el a szakember, s hozzáteszi, mit érdemes még megnézetni nagy utazások előtt: a fékbetéteket, gömbcsuklókat, féltengely csuklókat, fékbetéteket, kipufogórendszert, s mindezt jó alaposan. Ez az alsó átvizsgálás, felül pedig az ablakmosók, folyadékok szintje, ékszíj a legfontosabb, hogy rendben legyen mondja, s elárulja azt is, hogy ez utóbbinál szinte ránézésre meg lehet állapítani, szükséges-e a csere, mert ha elkezdett bomlani, berepedezni, akkor bizony megérett rá az alkatrész. A világításokat is át kell nézni, a mostani autók esetében ugyanis nem épp az egyszerűségről szól az izzó cseréje Van, ahol még a lökhárítót is le kell bontani. Ha például már feketedik az izzó, érdemes lecserélni, mert az új biztosan kibírja a hosszú utat.

S ne feledkezzünk meg az olajszintről és a hűtőfolyadékról sem! Nyáron továbbá érdemes kicserélni a pollenszűrőket, valamint a klímaberendezés szűrőjét, amelyet a hozzáértők fertőtlenítenek, tisztítanak is. - Aki sokat jár kirándulni természetbe, ahol sok a pollen, a száraz fű, por, számíthat rá, hogy jobban eltömődik a szűrője, ezért gyakrabban kell cserélni - mondja Fugli Pál, aki a papírok terén a nemzetközi zöldkártya meglétét tartja a legfontosabbnak. Saját biztosítónknál kérhetjük, ez érvényes külföldön is. Hiába van ugyanis Magyarországon kötött biztosításunk, ha külföldön történik valami, e nélkül olyan, mintha nem is lenne...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!