Keszthely

2014.05.18. 16:25

Vitézek és fegyverek - A huszárság hat évszázadáról nyílt kiállítás

Keszthely - A magyar huszárság történetét mutatja be az a tárlat, amely szombaton nyílt meg a Festetics-kastélyban.

Szabó Judit

„Fegyvert s vitézt éneklek" címmel nyílt meg a magyar huszárság történetét bemutató kiállítás, amelyet jórészt magángyűjteményekből, valamint a Balatoni Múzeumban őrzött tárgyakból állítottak össze. A tárgyi emlékek többségét két gyűjtő, Fekete György (a Danubius hévízi szállodáinak nyugalmazott igazgatója), valamint Máday Norbert (a Magyar Wing Tsun Egyesület vezetője, író és műgyűjtő) adta kölcsön.

A tárlat anyagát Fekete György mutatta be az érdeklődőknek. Fotó: Szabó Judit

A megnyitón részt vett Festetics György herceg, s elmondta: sokat jelent neki a huszárság, felmenői között is voltak tagjai. A tárlatot megnyitó dr. Kovács S. Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum hadtörténeti részlegének vezetője kimemelt néhány epizódot a lovas katonai alakulat múltjából, felidézte például Thúry György kanizsai kapitány vitézségét.

Máday Norbert is a huszárok hazaszeretéről és bátorságáról beszélt, a tárlatvezetést pedig Fekete György vállalta. Elmondta, hogy a közel 300 tárgyat a kiállításhoz készült album is bemutatja, s összegzést ad a huszárság múltjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!