Előszállás

2014.06.04. 12:40

A hagyományőrzők jól érzik magukat együtt, szívesen segítenek

Előszálláson sok ember híres arról, hogy becses gyűjteményt őriz a település emlékeiből. Sokan azonban nem tudják hol tárolni a szülőktől örökölt tárgyakat...

Rankasz Brigitta

Így indult 2007-ben a gyűjtő munka Elsőzálláson, Bór Lajosné Juci néni vezetésével a régi Eglesz házban, amely az épület jellegzetessége, és funkciója alapján akkor még otthont adott a Hagyományőrző Nyugdíjas Klubnak.  Később Juci néni már nem tudta vállalni a csoport vezetését, ezért a közösség élére Szenczi Györgynét választották, aki jelenleg is összefogja, irányítja a klubot. Az élet, a településen adódó feladatok formálták a tevékenységüket, új irányokat szabtak a munkájuknak. A tárgyak gyűjtése azonban folyamatos maradt.

A Teleház előtt megépítették a falu első kültéri Betlehemét 2007-ben, amelyet azóta is minden évben elkészítenek az első adventi gyertyagyújtásra, és ott öltöztetik húsvétra a szalmabálákat is tavaszi díszbe. A következő év karácsonyán a könyvtárban régi játékokkal lepték meg az ünnepi műsorra érkezőket. A falu lakói szívesen kölcsön adták muzeális értékű babáikat, a kisautókat, a saját készítésű fa játékokat. A 2010-es Hagyományőrző Szállás-napok rendezvényére kézműves kiállításon összegyűjtötték az ügyes kezű emberek munkáit, hímzéseket, fafaragásokat és más különlegességeket. A falunapra, hat évvel ezelőtt helytörténeti kiállítást készítettek, amely a mai napig látogatható. Akkor kitakarították a kastély alsó oldalának egyik részét, és berendeztek a régi parasztkonyhát, tisztaszobát. A tollpárnák, dunyhák keményített hímzett huzatokat kaptak, s rengeteg apró tárgy került a folyosóra, helységekbe a település örökségéből. Munkájuk azonban nem csak ebből áll. Közel harmincan vannak, s rengeteg új ötlettel állnak elő.

A településért és Előszállás közösségéért, a hagyományok ápolásáért sokat tett helyi klub tagjai örömmel fogadták az elismerést: Braun Istvánné, Takács Sándor, Szenczi Györgyné (klubvezető) Soós Éva, Nyúl Mihályné, Szabó Istvánné, Nyul Jánosné

A klub szívesen jótékonykodik is. Az egy- és kétforintosok megszűnésének évében az óvoda és a helyi általános iskola gyermekeinek összegyűjtötték ezeket az aprópénzeket, amelyből szép summa kerekedett. Két éve közel hatvan méter, rekord hosszúságú méteres kalácsot sütöttek a falunapra, az idén a titkos süti recepteket varázsolták elő a fiókokból erre az alkalomra.

Húsvéti játszóház, gyermeknap, a Cifrakert rehabilitációja, virágosítás, szüreti bálon vacsora főzése... Mindenütt ott vannak, szerveznek, tevékenykednek. A közösség részeként munkájuk felbecsülhetetlen érték a falu lakóinak életében. Honnan van ennyi energiájuk? Szenczi Györgyné Böbi mosolyogva mondja, nem tesznek semmi különöset, jól érzik magukat együtt, szeretik a falu lakóit, s bármikor szívesen segítenek, ha kell. Ez hát a titok.

Reméljük hamarosan régi vágyuk is teljesül, hiszen a képviselőtestület tájház vásárlásáról döntött nemrég, így még több emléket tudnak majd rendszerezni, bemutatni. Munkájukat elismerik, hiszen a civil szervezetek és a falu lakóinak javaslatára az idei falunapon Előszállásért Emlékérmet vehetett át a klub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!