Lóerő

2014.06.05. 15:50

A jogász válaszol - A közúti szabálysértésről

Manapság sokunkat érint, főleg azokat akik a közúti közlekedésben részt vesznek, az úgynevezett igazoltatás.

A hatályos szabálysértési jogszabály szerint az igazoltatás nem más, mint a gépjárművezetővel szemben indított szabálysértési eljárás. Hogy még pontosabban fogalmazzunk: ha közúti ellenőrzés alá vonnak, az eljárást a belső égésű motorral ellátott közúti forgalomban résztvevő járművezetővel szemben/ellen foganatosítják. Ez az úgynevezett helyszíni eljárás. Abban az esetben, ha a helyszíni eljárás eredménye a vezető szempontjából a jogszabályi előírásoknak mindenben megfelelő, vele szemben szabálysértési szankciók nem alkalmazhatók.

A másik eljárás alá vonható személy a gépjármű mindenkori tulajdonosa vagy üzembentartója ellen indulhat. Ez az eljárás a hétköznapi nyelven ismert elektronikus sebességméréssel megvalósított hatósági eljárás, közismert nevén a traffipax.

A korábbi jogszabályhoz képest jelentős módosítás volt a törvény alkotó részéről, amikor bevezette az objektív jogintézmény felelősségét. Ez annyit jelent, hogy a vétkességre tekintet nélkül az ilyen típusú szabálysértéseknél a gépjármű mindenkori tulajdonosa, illetve – opciós joggal terhelt gépjárművek esetén – a gépjármű üzembentartója vonható felelősségre a szabálysértési eljárás során.

Ezekben az esetekben a tényállásként rögzített szabálysértéskor a törvényben meghatározott pénzbírság erejéig kerül sor a bírságolásra. Ez egy hivatalos eljárás, melynek során a tulajdonos vagy az üzembentartó félként szerepel az eljárásban akinek joga van az eljárás során keletkezett okirati bizonyítékok megtekintésére. Ennek akkor van jelentősége, ha az emarasztaló határozatban kiszabott bírságot megfizették, mivel ilyenkor tulajdonosnak vagy az üzembentartónak adott a jogi lehetőség, hogy a tényleges szabálysértővel szemben kártérítési igényt terjesszen elő.

Magam is gépjárművezető lévén megjegyzem: sokszor tapasztalom, hogy a kihelyezett közúti jelzések már nem minden esetben, minden útszakaszon indokoltak, de amíg ezek visszavonása nem történik meg, addig minden körülmények között be kell tartani azokat.

Összegezve tehát: mindig és mindenkor feleljünk meg a közlekedési eljárás szabályainak, mert ennek be nem tartása esetén, ha nem vonnak minket helyszíni eljárás alá, de mégis megvalósítunk közlekedési szabálysértést, akkor ezekben az esetekben postai úton fog minket értesíteni, és „kellemetlen perceket okozni” a Szombathelyi Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Alosztálya.

Mindenkinek balesetmentes vezetést kívánok.

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!