Kultúra

2014.06.06. 16:15

Átépítik a Savaria Múzeum megkopott installációját

Szombathely - Eljárt az idő a Savaria Múzeum állandó kiállítása felett. Ezért 32 év után lebontják a kissé megkopott installációt, hogy korszerűbb, az újabb ásatások eredményeit is bemutató tárlatot hozzanak létre helyette.

Merklin Tímea

A régmúlt történetét megidéző kiállítás – amelyen generációk nőttek fel –, a maga idejében kuriózumnak számított. A napokban lebontják, és egy részét átépítik a természettudománytól a római korig. A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kétszer tízmillió forintot nyert, a várostól pedig 5 millió forintot kap a tárlat megújítására.

– Ebből a 25 millió forintból az első két terem készül el, a neolitikumtól a vaskori Vas megye történetéig. Sé és Velem kincseit is bemutatják – tudtuk meg Csapláros Andrea igazgatótól. – 2015 elejére szeretnénk elkészülni a két terem felújításával. További pályázatokból szeretnénk majd megvalósítani egy másik nagy egységet: a római kortól a kereszténységen, Szombathely középkori történetén át a dualizmus kori város bemutatásáig.

Bíró Dávid a Savaria Múzeum állandó kiállításának bontásán. Fotó: Merklin Tímea

A teljes állandó kiállítás megújulása az épület átalakítása után valósulhat meg. A távolabbi tervek között szerepel a természettudományi kiállítótér megújítása, egy csodakamra és egy kincseskamra létrehozása is. Ekkor nyílik majd lehetőség a néprajzi gyűjtemény legszebb darabjainak bemutatására.

A kiállítás bontásán a Savaria Múzeum munkatársai, önkéntesek és diákmunkások dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!