Kultúra

2014.06.09. 15:10

Ajka Grafikai Műhely

Veszprém - Az Ajkai Grafikai Műhely 32 évvel ezelőtt alakult, 1982-ben, és mára fogalommá vált. A szó valódi értelmében műhely ez a közösség, amelynek tagjai egy közös cél érdekében dolgoznak.

Bartuc Gabriella

Ezekkel a szavakkal méltatta Fenyvesi Ottó költő kiállítás-megnyitó beszédében az Ajkai Grafikai Műhely tagjainak törekvéseit. A veszprémi Óváros Art Galériában tíz grafikus teszi közszemlére műveit június 20-ig. Név szerint Baranyai Ferenc, Bodnár Imre, Csabai Tibor, Deák Németh Mária, Fábián László, Jáger István, Laluk György, Sípos István, Szőke György és Sztranyák Zsófia.

Nem véletlen, hogy éppen Ajkán alakult grafikai műhely, hiszen a modern iparvároshoz a képzőművészeti műfajok közül leginkább a grafika illik. A grafika műfaja a legmunkásabb , legtechnikásabb, meg kell tanulni vésni, kaparni, szúrni, marni a nyomófelületet, úgy, hogy a tükörkép megfelelő legyen - fogalmazott a költő. Az Ajkai Grafikai Műhely olyan alkotóközösség, amelynek tagjai nyaranta összejárnak, ezen találkozók alkalmával lehetőség nyílik a művészi párbeszédre, az alkotók megvitathatják a művészet elméleti és gyakorlati kérdéseit. Segítik egymás munkáját. Egy közösség, ha együtt gondolkodik, többre képes, mint a magányos alkotó - hangsúlyozta. Ugyanakkor ebben a műhelyben mindenki fejlesztheti egyéniségét, művelheti saját stílusát, alakíthatja képi világát. Erről meggyőződhetünk ezen a mostani kiállításon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!