Lóerő

2014.06.12. 17:25

Lánglovagok hintója

Idén harmincéves születésnapját ünnepli, mégis éppen csak elmúlt bejáratós a Fehérvári Tűzoltó Egyesület egyik gépjármű fecskendője.

Koppán Viktor Dávid

Tavaly került a Brend Straile Maroshegy Tűzőrségre - a Schwäbisch Gmünd-i tűzoltók ajándékaként - az a tűzoltóautó, amit ott az elszállítása előtti napig használtak, szolgálatban állt. A Mercedes 608-as alvázra épült, alig több mint 3700 köbcentis motor a harminc év ellenére még csak negyvenezer kilométert futott. Igazolja ezt a tartály nélküli felépítménye is. Takács József, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület parancsnoka hozzáteszi: Németországban az ilyen kivitelű tűzoltóautók általában lakó övezetekben, vagy ipari parkokban szolgálnak, ahol csak kis távolságokat futnak, a tűzcsaphálózat pedig jól kiépített, így nem kell tartályban vizet szállítani a helyszínre. A tűzcsapból, vagy tározó medencékből nyert vizet a gépkocsi orrán lévő szivattyúval, megfelelő nyomáson szolgáltatja az oltást végzők számára. Az orrszivattyú 1200 liter/perc nyomással egyszerre négy sugarat is tud táplálni, és ez már egy lakóház oltásához is elég.

Az autó málha részében a hiányzó tartály helye sem maradt kihasználatlanul. Helyet kapott ott egy mobil, motoros szivattyú is, de megtalálható itt minden, aminek egy tűzoltóautó felszereléséhez tartoznia kell. Tömlők, bontóbalták, sugárcsövek, tömlő csatlakozók és átalakítók egyaránt. A kabint kilenc ember szállítására alakították ki. hátul heten, elöl ketten utazhatnak. Magyarországon egy tűzoltóautóval utazó raj csak hat tagú, így. ebben az autóban kényelmesen elférnek a Fehérvári Tűzoltó Egyesület tűzoltói, akik ezzel az autóval az Ikarus ipari parkban teljesítenek szolgálatot. A járművel gyorsan a beavatkozások helyszínére érnek, és részt tudnak venni akár tűzoltásban, akár műszaki mentésben, a sürgős beavatkozásokban, hiszen a gépjárművet egy feszítő-vágó berendezéssel is felszerelték.

Takács József szerint idős kora ellenére azért is van kifogástalan műszaki állapotban az autó, mert a német precizitás jegyében nem csak a gyártás során készült a jármű Mercedes minőségben, hanem a folyamatos használat mellett a karbantartásra is nagy hangsúlyt fektettek a németországi kollégák. Így az autó behozatalakor elegendő volt csak a szükséges olajcseréket elvégezni, és már készen is állt a magyar forgalmi vizsgára, valamint a kéklámpa engedélyre, és azóta is kifogástalanul működik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!