Sport

2014.06.13. 19:25

Fehérvár-rali: elrajtoltak az autók, kezdődhet a bajnokság második futama

Székesfehérvár - Pénteken rengeteg érdeklődő volt kíváncsi a Fehérvár-rali ünnepélyes rajtjára. Szombaton az első osztályú mezőny a murván repeszt, izgalmakban nem lesz hiány.

Matók János

Mondhatni a paletta ismét teljes, a rali visszatért Székesfehérvárra, s remélhetőleg hosszú ideig részese lesz a város sportéletének. A népszerűsége kimondottan nagy, ezt bizonyítja az érdeklődők sokasága a péntek kora esti rajtceremóniánál.

- Nagyon vártuk már, hogy felsorakozzanak a versenyautók, felbőgjenek a motorok, és láthassuk, hogyan bizonyítanak a sebesség és az ügyesség bajnokai ebben a látványos technikai sportágban, legyen szó külső terepről, vagy éppen a városi szuperspeciálról. Nézőként magam is nagy izgalommal várom a futamot, többször megtapasztaltam már a rali varázsát, így tudom: ez egy életérzés, és még inkább értem azt a rajongást, amellyel oly sokan fordulnak az autósport felé - mondta a többi között a futam honlapján Cser-Palkovics András polgármester, a Fehérvár-rali fővédnöke. Az esemény másik fővédnöke és elkötelezett támogatója Vargha Tamás államtitkár, míg védnökként Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója, Szloboda Istvánné nagyvelegi, Turi Balázs bakonycsernyei, és Talabér Márta várpalotai polgármester nyújtott nagy segítséget.

- Nagyon örülök, hogy hét év után ismét megrendezik a Fehérvár-ralit, s remélem, ez hosszú ideig így lesz, köszönet érte a város önkormányzatának - mondta Tobak Zoltán, az ismert fehérvári pilóta, aki nézőként lesz jelen. Hiszen a pilóták és a navigátorok mindig is nagyon várták ezt a futamot. Hol dőlhet el a verseny? Szerintem a leghosszabb, az Iszka- Csór murvás gyorsaságin. Az életben maradáshoz be kell osztani a gépet, ami nekem sosem sikerült, mert az idő terhére mindig a nézőknek autóztam. Jó ötletnek tartom a vegyes gyorsaságikat, mert biztos, hogy a pilóták full taktikára játszanak, hiszen a murván nem amortizálhatják le az autókat. Ami az esélyeket illetti, nálam Kazár, Turán és Herczig jön szóba, de a meglepetés sem kizárt, hiszen vannak úgymond sötét lovak is a mezőnyben. Kíváncsian várom a szombati Aranybulla gyorsot, ami nekem is új, bár nem ismeretlen, hiszen mi fehérváriak sokszor bohóckodtunk azon a részen.

- Abban a szerencsében volt részem, hogy a korábbi hét Fehérvári-rali résztvevője lehettem - mondta a korábbi fehérvári navigátor Vinoczai Attila. Tobak Zoli, Elek Pisti és Matics Misi mellett is ültem az autókban. Nagyon szép emlékeim, rengeteg élményem van azokból az évekből. Például 2006-ban Maticcsal N-csoportos magyar bajnokok lettünk, vagy az, amikor 2004-ben pont a Fehérvár-ralin Elekkel egy hatalmasat estünk. A mostani pályákat a régi időkből ismerem, csak az Aranybulla az új, de számomra nem ismeretlen, sokat teszteltünk azon a részen. Nem véletlen, hogy a jelenlegi mezőnyből sokan kérik ki a tanácsomat. Ki lesz a futamgyőztes? Pilótaként Kazár Mikit említem, mert kivárásra autózik, s mindig lőtávolon belül van, ám ha a gépekről van szó, akkor Turán Peugeot 208 R5-ösét említem, mert nagyobb pénzből létrehozott, gyári építésű autóról van szó, ami a raliban más dimenziót képvisel. De sötét lónak tartom Herczigék S2000-es Skodáját, mert ha a murván nem lesz nagy a hátránya, az aszfalton meglepetést okozhat.

Szombaton, az Aranybulla gyorson, még az előfutók e-lőtt halad majd a 20 éves fehérvári Szegfü Adrienn, aki a széria Suzuki Swift 1,3-as autójával a ralikrossz-bajnokság résztvevője, s a Suzuki Kupa 3. helyén áll jelenleg. A fiatal pilóta nagyon várja már, mit jelent a rali, s azt, hogy hazai pályán bemutatkozzon a nézőknek. Vasárnap a historic mezőnyben is lesz egy Fejér megyei résztvevő: a soponyai pilóta Lévai Ferenc, és fehérvári navigátora, Schweighardt Gábor a 14-es rajtszámú Opel Kadett C Coupéval szeretnék megszerezni a kategória győzelmet. Ahogy azt Lévai elmondta, ezzel is tovább folytatnák a tavalyi Budapest-ralint elért sikerüket. A motor finomhangolása negtörtént a Havasi művekben , így startra készek vasárnapra.

Változások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!