Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Ajándékutalvány

Adj ajándékba segítséget!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - Kövesd itt!

Milyen a vércsoportod? Olyan vagy!

Közzétéve: 2009. 02. 07. Forrás: MTI
Értékelés
Ez a cikk 5582 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Japánban a párkereséstől az állások elnyeréséig az élet alapvető dolgaiban az emberek vércsoportja a döntő manapság - írja Jamagucsi Mari, az AP hírügynökség szerzője.
Minden tudományos cáfolat dacára a japánok közt általánossá vált a nézet, hogy a vércsoportunk mindent elárul rólunk. Az elmúlt évben a toplista élén álló tíz könyvből négy a vércsoportokról szólt. A sorozat, amely egy-egy kötetet szentelt az A, B, AB és nullás vércsoportnak, összesen ötmillió eladott példánnyal büszkélkedhet. Kabeja Taku, a kiadó főszerkesztője szerint az olvasók önképük megerősítését fedezik fel a kiadványokban.
   
A könyvekben az A vércsoportú embereket érzékenynek, tökéletességre törekvőnek, ám túlságosan szorongónak írják le, a B vércsoportúakat vidámnak, de önzőnek. A nullásokat kíváncsi, nagylelkű, ám makacs, az AB-seket pedig művészi hajlamú, de kiismerhetetlen emberként definiálják. 
   
Még Aszo Taro miniszterelnök is fontosnak tartotta, hogy hivatalos életrajzában közzétegye vércsoportját a világhálón. Aszo A-s, míg riválisa, az ellenzéket irányító Odzava Icsiro B-s. A társkereső irodák a vércsoport szerint ajánlják egymásnak a párokat, egyes óvodákban eszerint osztják csoportokba a gyerekeket, néhány cég pedig alkalmazottjai munkabeosztásáról dönt vércsoport alapján.
   
Nem mindenki tartja azonban ártalmatlan bolondozásnak az új mániát, megjelent a "bura-hara" kifejezés, amely a vércsoportalapú zaklatást fedi. Több figyelmeztetés ellenére a munkaadók az állásinterjúkon rákérdeznek a jelentkezők vércsoportjára - mondta Vadajama Dzsunicsi, az Egészségügyi, Jóléti és Munkaügyi Minisztérium munkatársa.

A vércsoportnak, amelyet a vérben lévő fehérjék határoznak meg, semmi közük a személyiséghez - hangsúlyozta Kikucsi Szatoru, a Sinsu Egyetem pszichológiaprofesszora, hozzátéve, hogy az elmélet mások valódi megismerés nélküli megítélésére bátorítja az embereket. A pszichológus a rasszizmushoz hasonlította a vércsoporton alapuló tipizálást.
   
A vércsoportelméletnek rossz emlékű gyökerei vannak: a japán militarista kormány náci ideológusoktól vette át a harmincas években, hogy jobb katonákat "hozzon létre". A 2008-as sikerkönyvek ugyanakkor nem állnak ki a vércsoport alapú meghatározottság mellett. "A típusod mindennek ellenére olyan, amilyen lenni akarsz" - áll az egyik kézikönyv utolsó oldalán.
Forrás: MTI