Hétvége

2014.06.13. 06:38

Zsidó emlékhelyek nyomában jártak

Veszprém, Budapest – A litéri Református Általános Iskola egyik felső tagozatos osztályának diákjai Budapesten ismerkedtek a zsidó kultúra nevezetességeivel.

Jákói Bernadett

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár sikeres pályázatának köszönhetően a litéri általános iskola 24 ötödik osztályos tanulója vett részt abban a programsorozatban, aminek keretében a zsidó kultúra hagyományaival, szokásaival ismerkedtek meg a diákok a lelkes veszprémi könyvtárosok segítségével. A Holocaust 70 Emlékév alkalmából a zsidó vallás hagyományaiból, képzőművészetéből, a történelem szeleteiből, zenei kultúrájából kaphattak a gyerekek gazdag, értékes információkat. A programsorozat nem kifejezetten a holokauszt tragédiájára fókuszált, hanem elsősorban azt a célt szolgálta, hogy az utódgenerációt is nyitottá, érzékennyé, fogékonnyá tegye más népek - jelen esetben a zsidóság - kultúrájának a megismerésére, hagyományainak, értékeinek tiszteletére.

A litéri Református Általános Iskola ötödikesei ismerkedtek a zsidó kultúra nevezetességeivel (Fotó: Megyei Könyvtár)

A litéri iskolásoknak három egymást követő délutáni foglalkozást tartottak a veszprémi gyermek könyvtárosok, ahol a program keretében rejtvényjátékokkal, zenehallgatással, vetítésekkel, beszélgetésekkel nyíltak meg mindazok a gondolatok, amik megerősítették és érzékennyé tették a felnövekvő ifjúságban más kultúrák értékeinek befogadását. A záró programra a közelmúltbeli budapesti kirándulás tette fel a koronát, ahol személyesen is ellátogattak a fővárosi zsidó kultúra kiemelkedő helyszíneire: az ismeretterjesztő foglalkozások során megismert és bemutatott nevezetességekhez, a Dohány utcai Zsinagógához, a Zsidó Múzeumhoz, és az Emanuel Emlékfához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!