Kultúra

2014.06.15. 16:45

Kultúrgalopp Szent Iván éjjelén

Az év legrövidebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén országszerte programokkal várják a látogatókat a kulturális intézmények. Így lesz ez az idén is, június 21-én. Csak győzzünk választani a kínálatból!

Gábor Gina

Az idén 17 fehérvári és vidéki szervezet fogott össze, hogy 23 helyszínen 75 programot kínáljanak ezen a különleges éjszakán.

Az intézmények az idén a lovat választották a programsorozat témájául, hiszen Szent István városában, – ahol 1938 óta szent királyunk dicsőségét hatalmas lovas szobra is hirdeti –, a ló és a lovas kultúra joggal kerülhet a középpontba. Különlegesség, hogy Zichy-liget és a Fő utca találkozásánál, a Hotel Magyar Király előtt erre az éjszakára felállítanak egy óriás hintalovat, amelyet 70 ember tud mozgásba hozni, a karszalagot viselő utasokat pedig egy oldtimer busz ingyenesen szállítja majd az egyes helyszínekre. Úgy tűnik, az idén is zavarban leszünk, a gazdag kínálat láttán. Minden helyen lesznek kézműves programok, családi játékok, mi most a legfontosabb programokat emeljük ki:

Szent István Király Múzeum, Rendház, 17.30 órakor: a Díszudvarból indul a Gyalog-galopp, a belvárosi lovas séta. 20 óra: Eltemetett lovak nyomában – Bartosiewicz László előadása. 21 óra: Nádorfi Gabriella szakvezetést tart a régészeti kiállításban. 22.30: a Gáspár Szilvi Jazz Trió koncertje.

Országzászló téri kiállítóhely, 17 óra: Hősök vagy banditák? Küllős Imola előadása 18 óra: Rúzsa Sándor, az alföldi betyár – az Aranygyapjú Társulat produkciója 21 óra: Meszecsinka koncert.

Budenz-ház, 18 óra: tárlatvezetést tart Gärtner Petra.

Csók Képtár, 20-tól 24 óráig: az Albakkord Zenei Műhely koncertjei. Látogatható a Németalföldtől Rómáig című időszaki tárlat

Új Magyar Képtár, 18 óra: tárlatvezetést tart Izinger Katalin. 19 óra: Új magyar faló, összművészeti akció. A Megyeház utcai kiállítóhely, 17 óra: A teázás szokásától a félelmetes sárkányokig című kiállításhoz kapcsolódva, igazi teaszertartást láthatunk.

Fekete Sas Patikamúzeum, 18 óra: Gyógyító lovak – lóterápia, 19 óra: Egyszarvúszarv és sárkányvér, legendás orvosságok – előadások. 20 óra: Csodapatika – színházi produkció. 21-től 23-ig: kozmetikumkészítés.

Szent István Művelődési Ház, 17 óra: tárlatvezetés az Erdélyi ruhák című kiállításban. 19 óra: Kolo-koncert.

Vörösmarty Mihály Könyvtár, 9-től: kiállítás lovas könyvekből, vetélkedők, válogatás lovas filmekből.

Bory-vár, 18.30 óra: Molnár Artúr fotókiállítása, 18 órától 30 percenként idegenvezetés a várban.

Városi Képtár, 21,30: Kiállítás nyílik Fehérvár ló és lovasszobrai, kisplasztikák és dokumentumfotók címmel. 22 óra: film Nagy Benedek szobrászművészről.

Hetedhét Játékmúzeum, 19 óra: Hívjad, hívjad a falovacskát! – Tészabó Júlia játékló gyűjteményéből nyílik tárlat. 21 óra: Nagy Veronika tárlatvezetése.

Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény, 19 óra:a Helyőrségi Zenekar koncertje, technikai bemutató.

A Szabadművelődés Háza, 18 óra: megnyílik Kőnig Róbert grafikus A ló és a világ című tárlata, 20 óra: Waszlavik Gazember Petőfi Velorex Ullmann Mónika Sámán Szabadcsapat László koncertje. 22 óra: Szent Iván napi tűzgyújtás és tűzugrás

Egyházmegyei Múzeum, 20 óra: a Pátkai Rozina Quartet koncertje, 22 óra: a Leonardo Jam lép fel.

A Vasvári általános iskola pincegalériája, 18 óra: középkori időutazás.

Katonai Emlékpark, Pákozd, 16 óra: a négy állandó kiállítás bemutatása, 18 óra: az Obsitos Zenekar koncertje,

Lics Pincészet, Pákozd, 18.30: citerazene és néptánc, ismerkedés a hucul lovakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!