Haladás

2014.06.17. 14:08

Az U14-es csapat leverte az elitakadémiákat

Az Illés Béla Football Akadémia korosztályos együttesei közül az U14-es, U15-ös és U16-os együttes is jól teljesített a 2013/2014-es bajnoki évadban. Értékelések.

Pum András

A hat, bajnokságban szereplő együttes közül az U14-esek végeztek a legelőkelőbb helyen, a szombathelyiek 16 csapat közül a harmadik helyen zártak.

– A bajnokság előtt nem tűztünk ki konkrét célt a csapat elé, az első öt hely valamelyikére vártuk az együttest, fontosabb volt hogy a fiatalok tovább fejlődjenek – mondta Németh Szabolcs, az U14-es csapat edzője. – Ősszel Csordás Csabával, tavasszal pedig Marton Róberttel vittük ezt a korosztályt. Kimondottan jól sikerült bajnokságon vagyunk túl, óriási pozitívum, hogy tavasszal valamennyi elitakadémiai csapatot - a Puskás Akadémiát, a győri Fehér Miklós Akadémiát, és a Vasas Kubala Akadémiát – egyaránt legyőztük. Tavasszal a bajnok győriek elleni sikerünk mellett a második FTC-t is megvertük – partiban voltunk tehát az előttünk végzett két együttessel is. Csupán a ZTE elleni idegenbeli vereséggel nem tudunk elszámolni, de ilyen meccs valamennyi csapat életében előfordul. Amellett, hogy stílusosan, és meglátásom szerint eredményesen is futballoztunk a magunk mögött hagyott bajnokságban a gyerekek fejlődtek. A gárda erősségét mutatja, hogy a regionális nyugat-magyarországi válogatottba féltucat labdarúgónk is bekerült. A bajnokságban tizenöt-tizenhat fős keretből válogattunk, egy rossz szavunk sem lehetett a fiúkra, roppant szorgalmasan, lelkiismeretesen dolgoztak az edzéseken, az ott elsajátított feladatokat a bajnokikon is viszontláttuk tőlük. Legalább olyan fontos, hogy jó közösséget sikerült kialakítanunk. Egyénileg Labát Krisztoferrel, Szilágyi Adriánnal és Hertelendi Dániellel különösen elégedett voltam, valamennyi meccsen hozták a tőlük elvárhatót. Jómagam távozom az Illés Akadémiáról, a jövőben az NB III-as Dorog edzője, valamint szakmai igazgatója leszek.

Az U14-es csapatnak sokszor volt oka örömre. Szabó Dániel (6) és a csapatkapitány Hertelendi Dániel (jobbról) köszönti a bajnokságban 17 gólig jutott Szilágyi Adriánt.

Az 5. pozícióban végzett U15-ösök csupán egyetlen ponttal maradtak le a negyedik helyről. Ezt javarészt maguknak köszönhetik, amennyiben ugyanis utolsó meccsükön nyernek, megelőzik a paksiakat.

– Az ősszel volt néhány csúnya vereségünk, ennek egyik oka, hogy idő kellett, mire összeszoknak a játékosok, a másik pedig – nincs mit szépíteni – mi edzők is elkövettünk néhány hibát – jelezte Bánfalvi Zsolt, az U15-ös csapat vezetőedzője. Bánfalvinak ősszel Szekeres Zoltán, tavasszal testvére, Attila segítette a munkáját. – Ha csak az eredményeket nézem – 8 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség – a tavasz sikeresebb volt, nincs miért szégyenkeznünk. Ugyanakkor kicsit csalódottak vagyunk, a realitás a harmadik hely lett volna. Negatívum, hogy kevés gólt rúgtunk és kicsit sokat is kaptunk. Előbbinek az az oka, hogy szinte valamennyi csapat visszaállt ellenünk, nehéz feladat megbontani egy 8-10 játékosból álló falat. Ellenben minden csapatban akadt egy-két gyors futballista, aki aztán a fellazuló védelmünket olykor megkontrázta. Igyekeztünk hátulról felépíteni a támadásokat, a rövidpasszos játékot preferáltuk. Büszkék lehetünk a Vasas Kubala Akadémia elleni hazai 2-1-re, a győri 1-1-re. Noha a Puskás Akadémiával idehaza szintén 1-1-re végeztünk, uraltuk a játékot, a felcsútiak kétszer jöttek el a kapunkig. A Fradi elleni 4-0-s vereség viszont csúnya volt, a fizikálisan erősebb fővárosiak ellen kevés esélyünk volt.

A jövő egyelőre bizonytalannak tűnik, három kulcsjátékos távozott, és nem tudni, hogy a Bánfalvi-testvérek irányítják-e a gárdát.

- Az egész bajnokságot tekintve elégedettek vagyunk Kiss Bence, Bolla Gergő, Varga Kevin teljesítményével, csakúgy mint Szalka Dominik, Szakály Benjamin, és Schafer András játékával. Szalka és Szakály az FTC-ben, Schafer pedig az MTK-ba igazolt, de öt-hat érkezővel számolunk is. Jelen pillanatban minden képlékeny, így az is, hogy mi edzők maradunk-e az U15-ös gárda mellett.

Az U16-os alakulat a középmezőnyben, a 8. helyen zárta a bajnokságot.

– Az őszi szezont Marton Róberttel kezdtük, míg a tavaszi idényre Koller Zoltán került a korosztályhoz – tudtuk meg Szenczi Imrétől, az U16-os gárda edzőjétől. – Mindkét kollégával megpróbáltunk rendelkezésünkre álló játékosokból egy jó közösséget kialakítani és a kijelölt képzési céloknak megfelelően, egyéniséget képezni, csapatot építeni. Az ősszel négy játékosunk (Kretz Bálint, Mészáros Dominik, Szőke Dániel, Tóth Máté) az U17 korosztállyal készült, így ritkán álltak rendelkezésünkre. Tavasszal hozzájuk csatlakozott Molnár Tamás, aki az ősszel a csapat legjobb teljesítményt nyújtó játékosa volt. Ehhez jött még, hogy Tiba Levente talpcsonttörése miatt az egész szezont kihagyta. Így összesen hatan hiányoztak az alapcsapatból. Mindezek ellenére az őszi szereplésünk elfogadhatónak mondható. A tavaszt nagyon rosszul indítottuk, nem tudtunk nyerni Pakson, a Kaposvár és a Kecskemét ellen pedig Szombathelyen. Sőt! A Diósgyőrtől és a Pécstől is hazai pályán szenvedtünk fájó vereséget. Sajnos Kovács Zalán mellett, – aki a csapat házi gólkirálya lett 25 góllal  - nem voltak hasonlóan gólképes játékosok. A bajnokság vége felé már a védekezésünk is szervezettebbé és fegyelmezettebbé vált. Támadójátékunk is jobb és hatékonyabb lett, ami az eredményekben is megmutatkozott. Kiemelkedett a bravúros győzelmünk a későbbi bajnok MTK otthonában, egy magabiztos siker az FTC ellen, majd az utolsó fordulóban egy örömfocival kiütött UTE elleni mérkőzés. De a Mezőkövesden és Debrecenben nyújtott teljesítményünk is teljesen rendben volt.

Szenczi Imre ostorozta a versenykiírást, szerinte hétköznap hiba mérkőzést rendezni.

- Úgy érzem a kitűzött képzési célokat csak részben tudtuk megvalósítani. Ez viszont a versenykiírás számlájára is írható. Nagyon sok mérkőzésünk volt hétköznap. Előfordult, hogy egy héten kétszer is. Így nehéz képzésről beszélni! Összességében a gyerekek többségének éves teljesítményével, – leszámítva a tavasz első felét – az elvégzett munka minőségével elégedett lehetek. Molnár Tamás, Tiba Levente ősszel, Kovács Zalán egész évben nyújtott kimagaslót. A tavasz második felében Kismárton Milán is kiemelkedő teljesítményt hozott. Mellettük még esetenként Derdák Szilveszter is dicsérhető volt - zárta szavait Szenczi Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!