Kultúra

2014.06.18. 14:30

Zadarban versenyzett a Vox Mirabilis Kamarakórus

Nemrégiben rendezték meg a nemzetközi kórusversenyt a horvátországi Zadarban. Az európai hírű találkozó nagy múltra tekint vissza, 18 éve rendezték az elsőt.

Szabó Zoltán

A nemzetközi versenyre neves, gyakorlott, rutinosan versenyző kórusok jelentkeztek Európa különböző országaiból. A székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus is benevezett a megmérettetésre. A versenykiírás nagy követelményeket támasztott: egy 16. század előtti kórusművet, egy horvát zeneszerző művét, egy 20. századi, egy magyar és egy romantikus darabot kellett előadni. A fehérvári együttes nagyon alapos felkészülés után igazán színvonalas programmal indult a versenyen: kifejezetten nehéz, 6-8 szólamú kórusművekkel amelyek komoly kihívást jelentettek a 21 énekesből álló csapatnak.

Zemlényi Katica és a Vox Mirabilis Kamarakórus zadari utcai éneklésen. A gyönyörű város pompás hátteret adott  a fellépésnek (Fotó: Vox Mirabilis)

A döntőbe 8 kórus jutott, köztük a Vox Mirabilis, amely már önmagában óriási eredmény. A kiemelkedően magas minőségű versenyen tizedpontok döntöttek, a székesfehérvári kórus az előkelő 5. helyen végzett, nagyon magas, 89 pontszámmal, amely a nemzetközi és magyar pontozási rendszerben arany minősítésnek felel meg.

A neves karmesterekből, zenei vezetőkből álló 6 tagú nemzetközi zsűri több szempont szerint pontozta a versenyzőket. Kiemelték a Vox Mirabilis hangzását, a kórus zenei érzékenységét, a művek kiváló interpretálását, a szólamok egységét, és a szakmai fejlődés érdekében számos hasznos tanáccsal látták el a kórus vezetőjét.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!