Hírek

2014.06.19. 13:20

Drón manőverek a Jókai-villában

Balatonfüred - Saját tervezésű, építésű drónnal filmezték a közelmúltban az egyik füredi rendezvényt a Jókai-villa kertjében.

Győrffy Árpád

Én észre sem vettem volna, annyira csendesen dolgoztak. Az egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet a program végén a furcsa alkalmatosságra. A két Ludvigh Károly, apa és fia működtette a kamerával felszerelt négymotoros helikoptert. Ifjabb Károly fizikusnak, illetve tanárnak tanul az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Gyerekkora óta érdeklődik a repülőmasinák iránt, nem csak modellezik, igazi helikoptert is vezetett már. Az édesapa ugyancsak rendelkezik helikopteres múlttal katona korából, amikor orvosként sokat volt a levegőben. Alapvégzettsége szerint pszichiáter, amit különböző gazdasági ismeretekkel, vállalati tanácsadással, szervezet fejlesztéssel bővített.

Hat-hét éve foglalkozom rádiótávirányítású kütyükkel. Ezen a gépen mintegy három évig dolgoztam, aminek a nagyobb része tervezés volt. A különböző részegységeket meg lehet szerezni, de magát a konstrukciót és hogy ehhez milyen egységeket használok fel, azt nekem kellett megterveznem mesélte az ifjabb Ludvigh. A drónt négy elektromos motor röpteti. Egy feltöltött akkumulátor csomaggal több mint negyed órát tud fent lenni.

A drónon egy minden irányba mozgatható kamera van, amit egy speciális szerkezettel tökéletesen stabilizáltam. A gép bármilyen irányba mozdul, a stabilizátor a két tengely mentén azonnal ellensúlyozza a mozgást. A felvétel így szinte olyan, mintha egy sínen mozgatnánk a kamerát. A drón elméleti maximális repülési magassága két kilométer, de a felvételeket a gyakorlatban 100 méter alatt készítik, mert felette már veszít a látványosságából a kép. A füredi rendezvényen a fejmagasság fölötti szinttől 30 méterig tartott a repülési magasság. A kamera képét monitoron folyamatosan követik.

Ifjabb Ludvigh Károly (balról) és édesapja a saját tervezésű és készítésű drónnal a balatonfüredi Jókai-villa kertjében Fotó: Győrffy Árpád

A felhasználási lehetőség szinte végtelen. Tájak, településképek rögzítése mellett kulturális és sportrendezvényekről, családi eseményekről és számtalan más dologról lehet a berendezéssel a megszokottól eltérő nézőpontból filmeket készíteni. Ez a fajta filmezés, fényképezés ma még kuriózumnak számít, de hétköznapi dologgá válhat. Ha csak a törvényi szabályozás teljesen le nem zárja előtte a fejlődési lehetőséget. A szabályozási igénnyel egyetértenek, hisz tényleges veszélyei is lehetnek a drónok működtetésének. Amerikában, ahol már sok gép van forgalomban, voltak kisebb balesetek is. Ezek többnyire a felelőtlen irányítás miatt következtek be. Valaki egy nagyon látványos felvételt akar készíteni, de ehhez nem mérte fel megfelelően a manőver veszélyeit és a kritikus pillanatban nem képes a gép helyes irányítására. Az éles helyzetek miatt a drón irányítása olyan, mintha egy valódi autót vezetnénk. Ehhez pedig nem elég, ha előtte dodzsemmel gyakoroltunk. Előfordulhat az is, hogy a gagyi alkatrészekből összeállított készülék működési problémái okoznak balesetet.

Felmerülhetnek személyiségi jogokkal kapcsolatos kérdések is, hisz egy drón kiváló eszköz lehet személyek diszkrét megfigyelésére is. Ugyanakkor az idősebb Ludvigh Károly szerint az esetleges teljes tiltás indokolatlan lenne, hisz a biztonságos használatot megfelelő szabályozással is el lehet érni. A megfigyeléstől való félelem pedig azért nem állja meg a helyét, mert ma már ezernyi más, a drónoknál optimálisabban használható eszköz van erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!