Lóerő

2014.06.26. 13:45

Gyorshajtás külföldön - Jobb odafigyelni a sebességre, több száz euró lehet a tét

A rendőr hirtelen ugrott elő, egy híd tövéből, a bokrok mögül. Rejtőzködött. A kezében ott volt a "mobil" traffipax.

Szabó Zoltán

Mindez Olaszországban történt, és én szerencsére nem mentem a megengedettnél gyorsabban. Legalábbis ott és akkor. Pedig nagyon oda kell figyelni, mert Európa számos országában kőkeményen büntetnek a gyorshajtásért. Mert lehet, hogy egy alapos átvizsgálás után felszabadultan „nyomjuk neki”, padlóig, ám a nyaralást és az azt követő hónapokat teheti tönkre a száguldozás Ha például most kapcsoltak volna le gyorshajtásért az olaszok, akkor – az ADAC adatai szerint – húsz km/órás túllépésnél legalább 170 euró, ötvenet meghaladónál minimum 530 euró lenne a büntetés.

Nálunk az írásban olvasható gyorshajtás esetén 100 euróig terjed, illetve 190-től indul a bírság (Fotó: Koppán Viktor)

Horvátországban a bírság összege hasonló esetekben 90, illetve 660 euró. S mindez csak „aprópénz” az ausztriaihoz képest. Igaz, 20 kilométeres túllépésnél csak 30 eurótól indul a tarifa, egy rendes, kiadós száguldozásnál azonban 2180 euróig terjedhet a mérték. Szlovákiában hasonló sebességtúllépésnél a szankció 50 és 350 euró, Romániában 100, illetve legalább 150 euró, Spanyolországban 100 és minimum 600 euró.

Franciaországban sem szolidak a büntetések. Plusz húsznál 135, ötvennél többnél 1500 euró is lehet.

Németországban – ahol elvileg sztrádán nincs sebességkorlátozás, ám gyakran mégis van – húsz kilométeres túllépésnél 35 euróig terjed, minimum ötvenesnél 240 eurónál kezdődik a bírság. S ha valaki netán autóval megy Nagy-Britanniába vagy bérel ott, azzal kell számolnia, hogy a kisebb túllépésnél átszámítva 120 eurónál kezdődik a szankció, a nagynál viszont 2990 euróig terjed, amely nem csak magyar mértékkel tekintélyes summa. Érdekes egyébként, hogy amíg az alkoholfogyasztással szemben általában megengedőbbek a határainkon túl, Európa többi országában, mint nálunk, a sebességtúllépésnél kíméletlenek.

Éppenséggel lehet száguldozni, az autóink már megvannak hozzá. Csak éppen nem kifizetődő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!