Pákozd

2014.06.29. 17:25

A Velencei-tó története képeslapokon

„A legizgalmasabb, amikor megfordítod a levelező lapot, és a hátulján ott egy történet a múltból. Olyan emberekről, akik már talán nem is élnek.”

Sebestyén Lilla

A Lics Pincészet két különböző – mégis nagyon összefüggő – kiállításnak adott otthont a Múzeumok Éjszakáján. A június 20-i megnyitón az érdeklődők együtt fedezhették fel a Velencei Helytörténeti Közhasznú Egyesület ereklyéit, amelyek elsősorban a lovagláshoz, földműveléshez és nádfeldolgozáshoz köthetőek, és nézhették meg azt a közel kétszáznegyven képes levelezőlapot, amik 1896-tól a 70-es évekig megmutatják a Velencei-tó és a környező települések tájait, épületeit.

A Lics Pincészet érdekes kiállításoknak adott otthont (Fotó: Koppán Viktor)

Stadler Klára, aki szabadidejében kezdte el gyűjteni ezeket az értékes lapokat, elmesélte lapunknak: 2005-ben költözött le a fővárosból és elvarázsolta a táj szépsége, így elkezdte kutatni, milyen lehetett régen a környék.

– Rengeteg dolog elveszhetett volna a feledés homályába, ha nem kezdenek közel 120 esztendeje képeslapokat gyártani. A háborúban teljesen megsemmisült, vagy leégett épületek, a tó környezete... Minden megváltozik – mondta el Klára, aki elárulta, azt élvezi a legjobban, amikor olyan levelezőlapra lel, amelynek hátulján üzenet is van. – Mindig csodálkozom a gyönyörű, modoros megszólításokon, a kézzel írt szöveg szépségén, a történetek igaziságán – mesélte a hölgy, aki közel 240 ilyen múlt töredéket tudhat magáénak, majd még hozzátette, eleinte, csak az 1945-ös és az annál régebbi korból való darabok érdekelték, de újabban a 70-es évekből is próbál levelező lapokat találni. Ami megdöbbentő, hogy ez utóbbi bizony sokkalta nehezebb vállalkozásnak bizonyult.

– Lehet, hogy akkoriban már nem érezték az emberek fontosnak, hogy elrakják ezeket az emlékeket – magyarázza Klára, aki ettől persze még nem adja fel a keresést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!